Εξονυχιστικές έρευνες από τη βρετανική δικαιοσύνη για Αλβανούς πολιτικούς που μεταφέρουν χρήματα σε τράπεζες εξωτερικού

Εξονυχιστικές έρευνες από τη βρετανική δικαιοσύνη για Αλβανούς πολιτικούς που μεταφέρουν χρήματα σε τράπεζες εξωτερικού

Οι διεθνείς οργανισμοί δικαιοσύνης ερευνούν ένα προς ένα όλα τα βασικά αλβανικά κρατικά στελέχη και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναμένεται να καταλήξουν πίσω από τα κάγκελα. Πολύ σύντομα, αναμένεται ότι οι αλβανικές και βρετανικές αρχές θα αρχίσουν αντίποινα εναντίον πολιτικών και αφεντικών του εγκλήματος που ξεπλένουν χρήματα. Η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να καθαρίσει τις τράπεζες της από βρώμικα χρήματα. Το Λονδίνο έχει γίνει το κέντρο της απόκρυψης των χρημάτων διαφθοράς.

Ο επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας (SPAK), Altin Dumani, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 και 5 Ιουλίου 2023, όπου είχε συναντήσεις με ανώτερους εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών, της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος, της Εισαγγελίας Croen και του Υπουργείου Εξωτερικών. Στις συναντήσεις αυτές διευρύνθηκαν οι έρευνες για τα περιουσιακά στοιχεία διεφθαρμένων πολιτικών και το Λονδίνο ενίσχυσε τη συνεργασία του με την SPAK για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Αναφέρεται ότι στις συναντήσεις, ο Dumani υπογράμμισε τη σημασία αυτής της επίσκεψης για την παρουσίαση της στρατηγικής αλλά και την ανάγκη υποστήριξης της SPAK από τις επίσημες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου στην εκπλήρωση του που εξυπηρετούν τα κοινά συμφέροντα και των δύο χωρών.

Είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχουν πολλά ονόματα που έχουν στείλει χρήματα από πράξεις διαφθοράς στο εξωτερικό, όπως ο πρώην υπουργός Αρμπέν Αχμετάι. Ο Ahmetaj, έστειλε τηνκόρη του στην Αγγλία και υπό το καμουφλάζ της, υποπτεύεται ότι έστειλε μέρος των χρημάτων στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια του 2019, ο Ahmetaj έστειλε στην Αγγλία τα ποσά των 51 χιλιάδων λιρών και 36 χιλιάδων λιρών. Από λογαριασμό του Arben Ahmetaj, 40 χιλιάδες ευρώ στάλθηκαν επίσης σε τράπεζα στην Αγγλία, το 2019.

Πριν από λίγο καιρό, διεθνείς εταίροι ανακάλυψαν ότι ο Adriatik Llalla, επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας, διακινούσε βρώμικα χρήματα στο εξωτερικό. Από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν βγει από την Αλβανία περισσότερα από 2 δισ. δολάρια. Τα στοιχεία έχουν δημοσιοποιηθεί από πολυάριθμες διεθνείς εκθέσεις και από τα στοιχεία που παρέχονται από την Ανώτατη Επιθεώρηση Δήλωσης και Ελέγχου Περιουσιακών Στοιχείων (ILDKP).

Το ILDKP έχει μηνύσει αρκετούς δικαστές, βουλευτές, πρώην βουλευτές και πρώην υπουργούς στην εισαγγελία για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων και ύποπτες μεταφορές στο εξωτερικό. Επίσης, η Διεύθυνση Ξεπλύματος Χρήματος έχει δεσμεύσει πολλούς λογαριασμούς με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Όσον αφορά τις διαδρομές που έχουν ακολουθηθεί, η Διεύθυνση Πρόληψης Ξεπλύματος Χρήματος έδειξε ότι τα χρήματα βγαίνουν μέσω ξηράς και μέσω μεταφορών, ενώ σύμφωνα με έκθεση του Bureau of Diplomatic Security, τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, τα χρήματα είναι κρυμμένα κυρίως στο Λονδίνο και στην Ελβετία. Ενώ το State Department έχει τονίσει ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων της διαφθοράς έχει επενδυθεί στα παραθαλάσσια της χώρας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου