Μυημένος στις ΜΚΟ δηλώνει ο Ράμα για το θέμα των Αφγανών στην Αλβανία

Μυημένος στις ΜΚΟ δηλώνει ο Ράμα για το θέμα των Αφγανών στην Αλβανία

«Είμαστε σαν Αφγανοί, αλλά οι Αφγανοί της Ευρώπης», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, σε συνέντευξή του στη γνωστή γερμανική εφημερίδα "Der Spiegel", όπου μιλά για τη στέγαση εκατοντάδων των προσφύγων από το Αφγανιστάν, για την απογοήτευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το γεγονός ότι η απουσία της Μέρκελ θα γίνει πολύ αισθητή, καθώς είχε όραμα για τα Βαλκάνια.

SPIEGEL: Η χώρα σας έγινε το σπίτι των Αφγανών που έφυγαν όταν οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου. Πόσοι είναι και πόσο θα μείνουν;

Ράμα: Τώρα υπάρχουν περίπου 1.000 Αφγανοί και οι Αμερικανοί εξακολουθούν να φέρνουν. Μπορούμε να πάρουμε έως και 4.000. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εναντίον των Ταλιμπάν και υπηρέτησαν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, για παράδειγμα ως μεταφραστές. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε. Θα μείνουν μέχρι να πάρουν βίζα στις ΗΠΑ. Οι διαδικασίες θα διαρκέσουν πολύ.

SPIEGEL: Η Αλβανία δεν είναι η μεγαλύτερη και πλουσιότερη χώρα στην Ευρώπη. Πώς έφτασε σε αυτό το σημείο;

Ράμα: Αρχικά μυηθήκαμε από μη κυβερνητικές οργανώσεις για να βοηθήσουμε τους Αφγανούς. Είπαμε αμέσως "ναι" σε αυτό που μας ζήτησε η αμερικανική κυβέρνηση. Ήταν υπό πίεση επειδή υπήρχαν λίγες μόνο χώρες που ήθελαν να δεχτούν πρόσφυγες.

SPIEGEL: Γιατί συμφώνησε η Αλβανία;

Ράμα: Δεν θα μπορούσαμε να αρνηθούμε! Ο κώδικας τιμής των Αλβανών προέρχεται από τον Μεσαίωνα. Η φιλοξενία παίζει κεντρικό ρόλο και αυτό ισχύει ακόμη και σήμερα. «Το σπίτι σας ανήκει στον Θεό και τον φίλο», λέει αυτός ο κώδικας τιμής. Αυτό δεν είναι μόνο για αυτόν τον φίλο που προσκαλείτε, για όλους εκείνους που χτυπούν την πόρτα σας. Παραδοσιακά για εμάς είναι αδύνατο να απορρίψουμε κανέναν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Αλβανία ήταν η μόνη χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που είχε περισσότερους Εβραίους από ό, τι πριν από την έναρξή του.

SPIEGEL: Αυτό σημαίνει ότι το υποστηρίζει και ο πληθυσμός; Η απόφαση να ληφθούν χιλιάδες Αφγανοί;

Ράμα: Είμαστε διχασμένοι για όλα στην Αλβανία και μερικές φορές δεν συμφωνούμε για το τι ώρα είναι. Αλλά τα κόμματά μας δεν διαφέρουν σε αυτό το θέμα. Είχαμε μισό εκατομμύριο πρόσφυγες εγγεγραμμένους κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου. Τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 3.000 Ιρανοί ήρθαν σε εμάς, μέλη της αντιπολίτευσης που έχουν διωχθεί βάναυσα. Είμαστε σαν Αφγανοί, αλλά οι Αφγανοί της Ευρώπης. Η χώρα μας απομονώθηκε εντελώς υπό το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα, ούτε καν μέρος του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Στο σημείο καμπής, όλοι οι θεσμοί κατέρρευσαν και η χώρα ήταν σαν σε εμφύλιο πόλεμο. Εκείνη την εποχή πολλά πλοία γέμισαν κόσμο και απέπλευσαν για την Ιταλία. Έχουμε ζήσει να είμαστε πρόσφυγες.

SPIEGEL: Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι μεταναστευτικές πολιτικές είναι πολύ αμφιλεγόμενες, υπάρχει φόβος ότι οι πρόσφυγες θα αποτελέσουν το καύσιμο των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων. Άρα, οι Αλβανοί είναι απαλλαγμένοι από δυσαρέσκεια;

Ράμα: Το άνοιγμα μας είναι μια μεγάλη κληρονομιά και πολλοί θα πρέπει να είναι εκείνοι που πρέπει να λάβουν από αυτό. Είμαστε επίσης χώρα -μέλος του ΝΑΤΟ, μόνο που η στρατιωτική συνεισφορά της Αλβανίας δεν είναι μεγάλη. Αλλά πολλοί πιστεύουν ότι μπορούμε να βοηθήσουμε αλλιώς. Το ΝΑΤΟ είναι μια κοινότητα αξιών. Απλώς δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας σε αυτές τις στιγμές. Είναι συγκλονιστικό το πώς η ακροδεξιά υπαγορεύει σήμερα τη συζήτηση για τους μετανάστες σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα τις πλούσιες.

SPIEGEL: Μέχρι το 2018, υπό την κυριαρχία σας, η Αλβανία δεν έχει συμφωνήσει να κατασκευάσει κέντρα υποδοχής προσφύγων για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί είπατε "όχι" σε αυτό;

Ράμα: Δεν θέλαμε να γίνουμε τόπος συγκέντρωσης ανεπιθύμητων προσφύγων από την ΕΕ. Διαφορετικά θα έπρεπε να θέσουμε τον εαυτό μας στην υπηρεσία μιας αντι-μεταναστευτικής πολιτικής πραγματικά πλούσιων χωρών. Δεν το θέλαμε αυτό.

SPIEGEL: Η Αλβανία στοχεύει εδώ και καιρό στην ένταξη στην ΕΕ, χωρίς όμως να σημειώσει πρόοδο σε αυτό. Είστε απογοητευμένος;

Ράμα: Δεν είμαστε απογοητευμένοι, αλλά έχουμε γίνει πιο ρεαλιστές. Έχουμε εξιδανικεύσει την ΕΕ, συνεχίζουμε να είμαστε μία από τις πιο φιλοευρωπαϊκές χώρες της ηπείρου. Σήμερα όμως γνωρίζουμε καλύτερα πώς λειτουργεί η ΕΕ. Μαθαίνουμε από την Ευρώπη πώς να οικοδομήσουμε ένα διαφανές και δημοκρατικό κράτος. Η Ευρώπη κατέχει τη γνώση και μας την παρέχει. Αυτό είναι επίσης μια αξία από μόνη της. Η συμμετοχή γίνεται όταν συμβαίνει. Μου είναι αρκετά σαφές: ήμασταν οι τελευταίοι που εγκαταλείψαμε την ιδέα του κομμουνισμού και θα είμαστε οι τελευταίοι που θα εγκαταλείψουμε την ιδέα της Ευρώπης. Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το Βατικανό, αλλά όχι τον Θεό. Η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης είναι ο Θεός.

SPIEGEL: Σήμερα, πάνω απ' όλα, είστε υπέρ μιας μεγαλύτερης προσέγγισης με τις ΗΠΑ. Τι είδους σχέση θα θέλατε να έχετε με τις ΗΠΑ; Αυτό μιας ειδικής συνεργασίας, για παράδειγμα; Πολλές άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την ΕΕ θα το είχαν ονειρευτεί αυτό.

Ράμα: Κατά την κομμουνιστική περίοδο μας είπαν ότι οι ΗΠΑ ήταν η ενσάρκωση του κακού. Γίναμε όμως οπαδοί της Αμερικής. Οι Αλβανοί σήμερα είναι πιο φιλοαμερικανοί από τους ίδιους τους Τεξάνους. Ευτυχώς, δεν είμαστε αναγκασμένοι να επιλέξουμε μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Θέλουμε καλές σχέσεις και με τους δύο.

SPIEGEL: Θα σας λείψει η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πάντα ενδιαφερόταν για τα Βαλκάνια; Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, για παράδειγμα, μπλόκαρε ακόμη και τις συνομιλίες ένταξης με τις βαλκανικές χώρες.

Ράμα: Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι πολλές φορές πιο ειλικρινής από πολλούς άλλους πολιτικούς, που κρύβονται πίσω από όμορφες υποσχέσεις. Η Merkel ήταν η Μέρκελ που έσωσε την τιμή της ηπείρου εκείνη την εποχή. Η Ευρώπη θα είχε χάσει τη λαμπρότητα της ηθικής της αν είχε κλείσει τα σύνορά μας. Θα μας λείψει πολύ η Μέρκελ, καθώς είχε όραμα για τα Βαλκάνια.

Η παραπάνω αναφορά του Ράμα στην μύησή του στις ΜΚΟ φυσικά αφορά τις υποδείξεις των Σόρος, καθώς εκείνοι συμβάλλουν τακτικά στον «ανθρωπισμό» του.

Επίσης η Αλβανία συνεχίζει να περιμένει πολλά από την ΕΕ χωρίς όμως η ίδια να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να ενταχθεί.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου