Ασφυκτική κίνηση για τη σερβική κοινότητα στο βόρειο Κόσοβο η απαγόρευση του δηναρίου

Ασφυκτική κίνηση για τη σερβική κοινότητα στο βόρειο Κόσοβο η απαγόρευση του δηναρίου

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ενέργειες της Πρίστινα στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο με την απόφαση για το σερβικό δηνάριο και το κλείσιμο παράλληλων γραφείων σε ορισμένες πόλεις δημιουργούν εθνοτικές εντάσεις.

...

State Department: Δεν μπορούμε να στηρίζουμε το Κόσοβο όταν αποφασίζει μονομερώς

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε την Πέμπτη ότι η μονομερής απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να εφαρμόσει έναν κανονισμό της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου - ο οποίος ορίζει ότι μόνο το νό...

Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Jeffrey Hovenier, είπε ότι το κλείσιμο των παράλληλων δήμων σε Dragash, Pejë, Istog και Klinë τροφοδοτούν τις συγκρούσεις και περιορίζουν τις δυνατότητες των ΗΠΑ να λειτουργήσουν υπέρ του Κοσσυφοπεδίου στη διεθνή σκηνή.

«Ανησυχούμε επίσης για τις ενέργειες της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου για την κατάσχεση σερβικών δηναρίων και του αυτοκινήτου με το οποίο μεταφέρονταν τα χρήματα για τη διανομή κοινωνικών πληρωμών από τη Σερβία», είπε ο Χοβενιέ.

Ζήτησε από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου να εγγυηθούν ότι οι άνθρωποι που αναμένεται να λάβουν αυτές τις πληρωμές, θα το κάνουν χωρίς καθυστέρηση, καθώς ζήτησε και αναβολή της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας.

Ακόμη και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, Πίτερ Στάνο, ζητά από το Κοσσυφοπέδιο να αποφύγει μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση.

«Η ΕΕ ζητά από το Κοσσυφοπέδιο να αποφύγει μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα μέσω του Διαλόγου που διευκολυνθεί από την ΕΕ», δήλωσε ο Στάνο.

Ανησυχώντας για τις επιχειρήσεις της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας στα γραφεία των σερβικών ιδρυμάτων, ο Stano είπε ότι το ξαφνικό κλείσιμό τους θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή της σερβικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου, καθώς θα περιορίσει την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες.

Θυμίζουμε ότι το Βελιγράδι έχει αντιδράσει σκληρά στην κυβέρνηση του Κοσόβου, ενώ θα απαιτήσει τη διεξαγωγή της συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, ο κύριος στόχος του Αλμπίν Κούρτι με αυτές τις ενέργειες είναι η εθνοκάθαρση των Σέρβων στο Κόσοβο.

...

ΗΠΑ και ΕΕ αντιτίθενται στην απαγόρευση του σερβικού δηναρίου στο Κοσσυφοπέδιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επικρίνει την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου που απαγόρευσε τη χρήση του σερβικού δηναρίου εντός της δημοκρατίας. Ο εκπρόσωπος Πίτερ Στάνο είπε ότι αυτό θα μπορούσε...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου