«Οδηγίες χρήσης» από ΗΠΑ - ΕΕ στο SPAK για την ενίσχυση της πάταξης της διαφθοράς στην Αλβανία - Τι αναφέρεται στο εμπιστευτικό έγγραφο

«Οδηγίες χρήσης» από ΗΠΑ - ΕΕ στο SPAK για την ενίσχυση της πάταξης της διαφθοράς στην Αλβανία - Τι αναφέρεται στο εμπιστευτικό έγγραφο

ΗΠΑ-ΕΕ αποφάσισαν να ενισχύσουν τα μέτρα κατά των διεφθαρμένων αξιωματούχων στην Αλβανία, καταλήγοντας πρόσφατα σε ένα νέο σχέδιο για το SPAK (Ειδικό Σώμα κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος) για την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής και την ενίσχυση της καταστολής των διεφθαρμένων. Οι ειδικοί εισαγγελείς έλαβαν έναν εμπιστευτικό οδηγό από διεθνείς ομολόγους με συμβουλές για τη διερεύνηση της διαφθοράς. Η εμπιστευτική αναφορά παραθέτει μια σειρά οδηγιών και τον συνδυασμό παραδοσιακών μεθόδων έρευνας με τις δυνατότητες και τις καινοτομίες που προσφέρει η τεχνολογία.

Οι οδηγίες για το SPAK

Υπάρχουν δύο βασικές κατευθυντήριες γραμμές για το SPAK: Πρώτον, η εστίαση σε άτομα και επαγγέλματα που θεωρούνται πιο εκτεθειμένα στη διαφθορά και δεύτερον στη χρήση προηγμένων μεθόδων και τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της έρευνας. Για άτομα και επαγγέλματα, οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες συμβουλεύουν τους Αλβανούς ειδικούς εισαγγελείς να ερευνήσουν τους εισαγωγείς και τους καταναλωτές ακριβών, ασυνήθιστων υλικών και υπηρεσιών για το δηλωθέν εισόδημά τους. Συνιστώνται συνεντεύξεις με συναδέλφους και άτομα που έχουν εργαστεί στο παρελθόν ή συνεχίζουν να εργάζονται με ανώτερα στελέχη. Επίσης, καλό είναι να διερευνηθούν οι αρχιτέκτονες πολυτελών κατοικιών, κτιρίων ή επαύλεων, τα εισοδήματά τους και τα τιμολόγια που εκδίδουν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Σε σχέση με τις προηγμένες μεθόδους και τη χρήση της τεχνολογίας, διεθνείς συνεργάτες συμβουλεύουν το SPAK να αναλύει δεδομένα μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων, να παρακολουθεί δραστηριότητες σε κοινωνικά δίκτυα και ψηφιακά μέσα, προσώπων, εταιρειών ή ιδρυμάτων όπου υπάρχουν υπόνοιες για διεφθαρμένες δραστηριότητες. Προτείνεται επίσης διείσδυση ή παροχή εμπιστευτικών συνεργατών που μπορούν να παρέχουν πρόσθετα δεδομένα για έρευνες, καθώς και χρήση drones ή δορυφορικής τεχνολογίας για τη συλλογή πληροφοριών. Συνιστάται η παρακολούθηση στο τερέν μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων, καθώς και η χρήση μικροdrones, αλλιώς γνωστών ως «κατασκοπευτικές μύγες» για κρυφή παρακολούθηση. Η καθοδήγηση των διεθνών εταίρων στοχεύει στην παροχή μιας πληρέστερης προσέγγισης και στην παροχή αδιαμφισβήτητων στοιχείων για την καταπολέμηση της διαφθοράς συνδυάζοντας την παραδοσιακή ανάλυση με την προηγμένη τεχνολογία.

Αναμένεται ισχυρό πλήγμα από το SPAK

Βλέποντας να δημιουργείται αυτή η κατάσταση ετοιμότητας, δημιουργείται η εντύπωση ότι η αλβανική δικαιοσύνη ετοιμάζεται για άλλη μια μεγάλη εκστρατεία «χτυπημάτων» σε σημαντικά ονόματα της πολιτικής και της εξουσίας στην Αλβανία. Διάφοροι αναλυτές και δημοσιογράφοι μιλούν εδώ και καιρό ότι εκτός από το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην εξουσία θα σταλούν και ονόματα από τις τάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος (κόμμα Λουλζίμ Μπάσα) και του Κόμματος Ελευθερίας, Ιλίρ Μέτα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου