Άρπαξε το κτήμα ενός πολίτη στους Δρυμάδες - Τα τερτίπια του δικαστή στον Αυλώνα για να τον σώσει

Άρπαξε το κτήμα ενός πολίτη στους Δρυμάδες - Τα τερτίπια του δικαστή στον Αυλώνα για να τον σώσει

Αλβανική ερευνητική εκπομπή έχει δημοσιεύσει αρκετές φορές την περίπτωση του Helidon Gjikoka, ο οποίος με σύμβαση μίσθωσης ακινήτου στους Δρυμάδες έγινε ιδιοκτήτης, διαφθείροντας το σύστημα νομιμοποίησης και το Κτηματολόγιο Αυλώνα.

Η υπόθεση καταγγέλθηκε στην Εισαγγελία Αυλώνα, αλλά για 3 χρόνια δεν έγινε τίποτα. Μετά το δημοσίευμα της εκπομπής, η Εισαγγελία Τιράνων ξεκίνησε νέα διαδικασία, στέλνοντας ενώπιον της δικαιοσύνης 16 κατηγορούμενους, με επικεφαλής τον Helidon Gjikoka, για κατάχρηση εξουσίας και πράξεις διαφθοράς.

Ο εισαγγελέας Albert Kulici αποδέσμευσε αρχικά τους συνεργάτες του Gjikoka, μη κατηγορώντας τα 15 στελέχη της ALUIZNI και του Κτηματολογίου. Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε στις 22 Νοεμβρίου 2022 να αντικαταστήσει το μέτρο από την υποχρεωτική παρουσίαση σε κατ' οίκον περιορισμό.

Στις 12 Ιανουαρίου 2023, ο Gjikoka παραβίασε τον κατ' οίκον περιορισμό του. Το γεγονός αυτό κατήγγειλε ο Ηλίας Κόκα, ένα από τα αδέρφια των οποίων η περιουσία εκλάπη. Η Αστυνομία Αυλώνα μετέβη στο σημείο και κατέστησε δυνατή τη συνοδεία του Γκικόκα στο αστυνομικό τμήμα, για να συνεχιστούν οι διαδικασίες.

Αφού ο δικαστής Enkel Peza απέσυρε τις κατηγορίες σε βάρος των 16 ατόμων στην προκαταρκτική ακρόαση, η οικογένεια Κόκα άσκησε έφεση και κέρδισε στα δύο επίπεδα, στο Εφετείο και το Ανώτατο και αποφασίστηκε ότι οι 16 κατηγορούμενοι έπρεπε να τιμωρηθούν.

«Στην προκαταρκτική συνεδρίαση, ο δικαστής, που ήταν ο Enkel Peza, αποφάσισε να αποσύρει τις κατηγορίες και για τους 16 κατηγορούμενους, αφήνοντας μόνο τον δικαιούχο του ακινήτου, Γκικόκα, τον οποίο επίσης κατηγορεί για πλαστογραφία εγγράφων», λέει ο δικηγόρος Llangozi.

Σε αυτή τη φάση η υπόθεση έρχεται και πάλι στο Πρωτοδικείο Αυλώνας, όπου επανέρχεται η ευνοιοκρατία και η αναβλητικότητα.

Ο δικαστής της υπόθεσης Hektor Sinanaj παρέτεινε τη διαδικασία αναβάλλοντας 5 ακροάσεις χωρίς λόγο. Σύμφωνα με τα πρακτικά του Δικαστηρίου της Αυλώνας, ο δικαστής Hektor Sinanaj όρισε την επόμενη ακροαματική διαδικασία στις 25 Ιουλίου 2023 στις 12:30 μ.μ. Όμως ο δικαστής Hektor Sinanaj δεν διεξήγαγε τη συνεδρίαση στην προγραμματισμένη ώρα, αλλά 20 λεπτά νωρίτερα. Κατά συνέπεια, ο εισαγγελέας δεν εμφανίστηκε εκείνη την ώρα, με αποτέλεσμα ο δικαστής να αναβάλει την ακροαματική διαδικασία.

Αυτό ήταν ένα τέχνασμα που χρησιμοποίησε ο δικαστής της Αυλώνας Hektor Sinanaj για να αναβάλει τη συνεδρίαση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου