Διοκλής: Ο αθλητής των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων του αρχαίου κόσμου

Διοκλής: Ο αθλητής των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων του αρχαίου κόσμου

Ο Γάιος Απούλιος Διοκλής δεν ήταν απλά ένας αρματιστής, ήταν ένας θρύλος, ο "Σούπερσταρ" της εποχής του. Τα κέρδη του, καταγεγραμμένα σε πέτρινη επιγραφή, αγγίζουν τα 35.863.120 σεστέρκες, νούμερο αστρονομικό για την εποχή, που μεταφράζεται σε σημερινούς όρους σε περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Δρ. Peter Struck, καθηγητή κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Ξεκινώντας την καριέρα του στα 18 του χρόνια στην Ιλέρδα (Καταλονία), ο Διοκλής γρήγορα απέκτησε φήμη, οδηγώντας τον στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ρώμης. Η πορεία του, όμως, δεν ήταν γραμμική. Ξεκίνησε με τους Λευκούς, μια ομάδα χαμηλότερης κοινωνικής τάξης, πριν μεταπηδήσει στους Πράσινους, τους πιο δημοφιλείς αντιπάλους, στα 24 του. Σε μια τολμηρή κίνηση στα 27 του, υπέγραψε με τους Κόκκινους, όπου γνώρισε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του και παρέμεινε μέχρι την αποχώρησή του στα 42 του.

Ο Διοκλής φημιζόταν για τις ανατροπές του, τις νίκες στην τελευταία στιγμή, και το άψογο στυλ του. Αυτά τον έκαναν αγαπητό στο πλήθος και εκτόξευσαν τα κέρδη του. Τα έσοδά του ήταν πενταπλάσια από αυτά των πιο ακριβοπληρωμένων κυβερνητών της εποχής και μπορούσαν να αγοράσουν σιτηρά για ολόκληρο τον πληθυσμό της Ρώμης για ένα χρόνο.

Η φήμη του Διοκλή ήταν ασύγκριτη. Κατά τη συνταξιοδότησή του, οι θαυμαστές του έστησαν ένα μνημείο στη Ρώμη, χαιρετώντας τον ως "πρωταθλητή όλων των αρματοδρομιών". Η ιστορία του αποτελεί μαρτυρία του πλούτου, της δόξας και της δημοτικότητας που μπορούσαν να επιτύχουν οι αθλητές στον Ρωμαϊκό κόσμο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου