Σοβαρές παρατυπίες στα οικονομικά Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού Κόμματος

Σοβαρές παρατυπίες στα οικονομικά Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού Κόμματος

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) έθεσε στο φως ανησυχητικά ευρήματα στον έλεγχο που διεξήγαγε για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων στην Αλβανία, όσον αφορά το έτος 2022. Η ελλιπής δήλωση εσόδων και εξόδων παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα, με μόνη εξαίρεση το Κόμμα της Ελευθερίας (πρόεδρος του οποίου είναι ο Ilir Meta) που τήρησε πλήρως τις διαδικασίες.

Σοβαρές παρατυπίες εντοπίστηκαν στα οικονομικά των δύο μεγάλων κομμάτων. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν διαχώρισε τις δαπάνες για τις τοπικές εκλογές του 2022 από τις ετήσιες, ενώ οι πληρωμές σε εξωτερικούς υπαλλήλους έγιναν με αδιαφανή τρόπο. Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Κόμμα δεν διαχώρισε τις δαπάνες για την προεκλογική εκστρατεία από αυτές του κόμματος, με τα στοιχεία για τις δαπάνες των υποψηφίων δημάρχων να λείπουν.

Παρόμοια προβλήματα υφίστανται και σε άλλα κόμματα. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα φέρεται να απασχολεί εργαζόμενους "μαύρα" και να πραγματοποιεί αγορές χωρίς ηλεκτρονικό τιμολόγιο, ενώ η πλειοψηφία των μη κοινοβουλευτικών κομμάτων αγνόησε το αίτημα της ΚΕΕ για δήλωση χρηματοδότησης και εξόδων.

Ως αποτέλεσμα, ο πολιτειακός εκλογικός επίτροπος Ilirjan Celibashi επέβαλε πρόστιμα από 600.000 (5.900 ευρώ περίπου) έως 1 εκατομμύριο λεκ (9.800 ευρώ περίπου) στα κόμματα Σοσιαλιστικό, Δημοκρατικό και του Ιλίρ Μέτα, με τα κόμματα να διατηρούν το δικαίωμα διαμαρτυρίας.

Η έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοδότηση και τις δαπάνες των πολιτικών κομμάτων πλήττει την εμπιστοσύνη του κοινού προς το πολιτικό σύστημα. Η ΚΕΕ οφείλει να λάβει αυστηρότερα μέτρα για την τήρηση των κανόνων και την προώθηση της διαφάνειας, διασφαλίζοντας ίσες συνθήκες για όλα τα πολιτικά υποκείμενα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου