Αλβανία: Η άνθηση απειλείται από έλλειψη εργατικού δυναμικού

Αλβανία: Η άνθηση απειλείται από έλλειψη εργατικού δυναμικού

Η αλβανική οικονομία βιώνει μια άνευ προηγουμένου άνθηση, με τον τουρισμό και την ακίνητη περιουσία να ηγούνται της ανάπτυξης.

Ωστόσο, μια σκιά απειλεί να αυτή την αισιοδοξία: η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Η μαζική μετανάστευση των τελευταίων ετών έχει στερήσει από την Αλβανία πολύτιμα εργατικά χέρια, πλήττοντας καίρια τομείς όπως η βιομηχανία, η γεωργία και οι υπηρεσίες.

Οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους, ενώ οι μισθοί αυξάνονται ραγδαία, ασκώντας πίεση στα κέρδη.

Η άνοδος του τουρισμού φέρνει νέες προκλήσεις, καθώς η ζήτηση για εργαζόμενους στον κλάδο ξεπερνάει κατά πολύ την προσφορά.

Παρά την άνθηση, ο κίνδυνος για ύφεση είναι ορατός. Η στροφή σε δραστηριότητες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και η αυξημένη χρήση τεχνολογίας και αυτοματοποίησης ίσως προσφέρουν λύσεις, αλλά δεν είναι πανάκεια.

Απαιτούνται δραστικές και συντονισμένες προσπάθειες από την αλβανική κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Η επένδυση στην εκπαίδευση και κατάρτιση, η δημιουργία κινήτρων για επιστροφή των μεταναστών, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας είναι απαραίτητα βήματα.

Παράλληλα, η υλοποίηση πολιτικών για την ψηφιακή μετάβαση προς μια οικονομία βασισμένη στην τεχνογνωσία δύναται να ανοίξει νέες δυνατότητες και να οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαβάστε και:

...

Εργαζόμενοι από την Ινδία αντικαθιστούν τους Αλβανούς στην ύπαιθρο

Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στα εργοστάσια συλλογής και επεξεργασίας φαρμακευτικών φυτών εξακολουθεί να αποτελεί οξύ πρόβλημα για τον κλάδο, στην Αλβανία. Η «Filipi Co», υποστηρίζει ότι η μόνη λύση...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου