Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στα εργοστάσια συλλογής και επεξεργασίας φαρμακευτικών φυτών εξακολουθεί να αποτελεί οξύ πρόβλημα για τον κλάδο, στην Αλβανία.
Η «Filipi Co», υποστηρίζει ότι η μόνη λύση που απομένει είναι η απασχόληση Ινδών υπαλλήλων, αφού ο τοπικός πληθυσμός έχει μεταναστεύσει.
«Ο κλάδος αντιμετωπίζει επίσης πολλές δυσκολίες με την έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω της μετανάστευσης. Αυτό φέρνει όχι μόνο την εγκατάλειψη των άγονων εκτάσεων, αλλά και τη μείωση της ποσότητας των φυτών που συλλέγονται στις ορεινές περιοχές, λόγω της εκτόπισης ή της μετανάστευσης των κατοίκων, αλλά και της έλλειψης εργατικού δυναμικού στα εργοστάσια συλλογής και επεξεργασίας. Η μόνη λύση παραμένει η απασχόληση αλλοδαπών. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία μας έχει προσλάβει 10 υπαλλήλους από την Ινδία. Η εργασιακή τους απόδοση είναι ικανοποιητική. Αναμένεται ότι άλλοι 20 εργαζόμενοι από την Ινδία θα φτάσουν τον επόμενο μήνα», είπε.
Για να διατηρήσουν το εργατικό δυναμικό, οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αυξάνουν κατά καιρούς τους μισθούς των εργαζομένων. Η αύξηση του κόστους από την αύξηση του μισθού έχει επηρεάσει το υψηλότερο κόστος για το τελικό προϊόν.
«Συνεχώς αντιμετωπίζουμε προβλήματα λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Για να αποτρέψουμε το επόμενο κενό που μπορεί να δημιουργηθεί με την αποχώρηση των εργαζομένων, αυξήσαμε τους μισθούς και κρατήσαμε περισσότερους υπαλλήλους από αυτούς που χρειάζονται, αυξάνοντας το κόστος του τελικού προϊόντος», υπογραμμίζει ο διευθυντής της εταιρείας «Albanian Trading Company».
Ο επικεφαλής της εταιρείας «Albanian Herb», προσθέτει ότι ο κλάδος θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά το κόστος εργασίας για έναν ακόμη χρόνο, λόγω της αύξησης των μισθών.
«Η περιοχή του Μπέλσι είναι αρκετά πλούσια σε καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, πηγή βιοπορισμού για τους κατοίκους της περιοχής. Αλλά οι περισσότεροι από αυτούς έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα για να κάνουν παρόμοιες εργασίες ή στην Ιταλία με τον ίδιο μισθό. Αυτό είναι πραγματικά περίεργο! Οι κρατικοί θεσμοί θα πρέπει να προσθέσουν μηχανισμούς υποστήριξης για να βοηθήσουν τους αγρότες, δηλαδή να τους ενθαρρύνουν περισσότερο να δουλεύουν τη γη. Ένα από αυτά θα ήταν η επαναφορά του επιστρεφόμενου συστήματος ΦΠΑ. Μπορεί να γίνει αποζημίωση για ορισμένα είδη, προκειμένου να στηριχθούν οι αγρότες από αυξήσεις κόστους λόγω της αύξησης των τιμών ή όταν υπάρχει μείωση τους λόγω μείωσης του Ευρώ».
Η άρση του 6% του πιστώσιμου ΦΠΑ τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Φυτών, προειδοποίησε ότι η κατάργησή του θα αυξήσει τα προβλήματα του κλάδου. Το πρώτο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν η μείωση της τιμής, η οποία επηρεάζει τον αγρότη που καλλιεργεί φαρμακευτικά φυτά.
Σχόλια