Αλβανία: Φάρμακα 2,5 φορές ακριβότερα απ' ότι στην Ελλάδα

Αλβανία: Φάρμακα 2,5 φορές ακριβότερα απ' ότι στην Ελλάδα

Το Nurofen για παιδιά, ένα κοινό αντιφλεγμονώδες, κοστίζει 2,5 φορές περισσότερο στην Αλβανία σε σύγκριση με την Ελλάδα. Στην Αλβανία, ένα κουτί Nurofen κοστίζει 605 lek, ενώ στην Ελλάδα πωλείται για 2,33 ευρώ ή 240 Lek.

...

Αποκλεισμός λίστας φαρμάκων στην Αλβανία: Ανησυχίες για την πρόσβαση σε θεραπείες και η κλοπή εκατομμυρίων

Πρόσφατα μια έρευνα αποκάλυψε πώς οι Αλβανοί πολίτες υφίστανται οικονομική ζημία μέσω του αποκλεισμού της λίστας φαρμάκων προς αποζημίωση. Για να καταδείξει την κατάχρηση, το δημοσίευμα επικαλέστηκε τ...
Παρόλο που η διαφορά τιμής αγγίζει το 250%, η νομοθεσία στην Αλβανία ρυθμίζει αυστηρά τις τιμές φαρμάκων, θέτοντας περιθώριο κέρδους 11% στους εισαγωγείς και 25% στα φαρμακεία.

Η εταιρεία FarmaNet, μοναδικός διανομέας του Nurofen στην Αλβανία, δεν έδωσε εξηγήσεις για την υπερβολική τιμή.

Η περίπτωση του Nurofen δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο. Πολλά φάρμακα στην Αλβανία πωλούνται σε αδικαιολόγητα υψηλές τιμές, με διαφορές έως και 100% ακόμα και εντός της χώρας.

Ενδεικτικά, δημοσιογράφος ανέδειξε την περίπτωση φαρμάκου με τιμή 286 Lek σε ένα φαρμακείο και 713 Lek σε άλλο, θέτοντας ερωτήματα για εξαπάτηση ασθενών και πλαστογραφία.

Επιπλέον, ασθενείς καταγγέλλουν τσουχτερές τιμές για συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σε μια περίπτωση, η ίδια συνταγή κόστιζε 85 ευρώ στα Τίρανα και 37 ευρώ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το INSTAT, οι Αλβανοί ξοδεύουν 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε φάρμακα, με τις αδικαιολόγητες χρεώσεις να αγγίζουν τα όρια της κλοπής και να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Εκτός από τις υπέρογκες τιμές, ανησυχίες εγείρονται και για την ποιότητα των φαρμάκων στην Αλβανία. Πολλοί γιατροί προτείνουν στους ασθενείς να αγοράζουν τα φάρμακά τους από το εξωτερικό, εάν είναι δυνατόν.

Η κυβέρνηση, ενώ κατάργησε τον ΦΠΑ στα φάρμακα, φέρει ευθύνη για την έλλειψη ελέγχου στις τιμές και την ποιότητα. Η διαφθορά στην αγορά φαρμάκων στην Αλβανία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει άμεσα την υγεία και την οικονομική ευημερία των πολιτών.

...

Μηδαμινός έλεγχος των φαρμάκων που εισέρχονται στην Αλβανία

Κανένα από τα φάρμακα που διατίθενται στην αλβανική αγορά δεν ελέγχεται πριν διατεθεί. Με βάση τη νομοθεσία για τα φάρμακα και τη φαρμακευτική υπηρεσία, το Αλβανικό Κέντρο Φαρμάκων καταχωρεί το φάρμακ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου