Αποκλεισμός λίστας φαρμάκων στην Αλβανία: Ανησυχίες για την πρόσβαση σε θεραπείες και η κλοπή εκατομμυρίων

Αποκλεισμός λίστας φαρμάκων στην Αλβανία: Ανησυχίες για την πρόσβαση σε θεραπείες και η κλοπή εκατομμυρίων

Πρόσφατα μια έρευνα αποκάλυψε πώς οι Αλβανοί πολίτες υφίστανται οικονομική ζημία μέσω του αποκλεισμού της λίστας φαρμάκων προς αποζημίωση. Για να καταδείξει την κατάχρηση, το δημοσίευμα επικαλέστηκε το παράδειγμα του φαρμάκου Xarelto. Εμποδίζοντας την αποζημίωση φθηνότερων γενοσίμων, το Xarelto κοστίζει στους Αλβανούς ασθενείς τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο.

...

Αύξηση 14% στις εισαγωγές φαρμάκων στην Αλβανία το 2023: Η άνοδος της Τουρκίας και οι επιπτώσεις στο σύστημα υγείας

Η Αλβανία εισήγαγε 14% περισσότερα φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα καθ' όλο το έτος 2023, σε σύγκριση με το έτος 2022. Τα στοιχεία του INSTAT δείχνουν ότι πέρυσι εισήχθησαν 6.753 τόνοι φαρμάκων, από...
Ωστόσο, το Xarelto δεν αποτελεί το μοναδικό φάρμακο που αποκλείεται από τη λίστα αποζημίωσης, οδηγώντας σε υπέρογκες τιμές. Στην περίπτωση των φαρμάκων για νεοπλασματικές νόσους, η οικονομική ζημία είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Ένα τέτοιο φάρμακο είναι η Αbiraterone 500 mg. Αυτή τη στιγμή, το αλβανικό κράτος αποζημιώνει το συγκεκριμένο σκεύασμα με 1901 ευρώ ανά κουτί, ενώ η τιμή νεότερων εναλλακτικών που κυκλοφόρησαν στην αγορά την τελευταία διετία έχει μειωθεί στα 726 ευρώ. Η διαφορά των 1175 ευρώ ανά κουτί επιβαρύνει άδικα τους Αλβανούς πολίτες μέσω των φόρων τους, ωφελώντας την εταιρεία εισαγωγής Rejsi Farma.

Για το φάρμακο Sunitinib 50 mg, η τρέχουσα τιμή αποζημίωσης είναι 3532 ευρώ ανά κουτί. Εντούτοις, οι τιμές των νεότερων εναλλακτικών φτάνουν τα 550 ευρώ, δηλαδή 3.000 ευρώ λιγότερο ανά κουτί. Αυτά τα χρήματα, που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν και να χρησιμοποιηθούν για την επέκταση των επιλογών αποζημίωσης προς τους πολίτες, καταλήγουν άδικα στον αποκλειστικό εισαγωγέα του φαρμάκου Sunitinib, την εταιρεία Megapharma.

Δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν. Pazopanib, Formadozen, Ivabrabine, Ramipril, Leflunomide είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Αυτά τα φάρμακα παραμένουν οι μόνες επιλογές στη λίστα αποζημίωσης, κοστίζοντας στους πολίτες εκατομμύρια επιπλέον ευρώ εξαιτίας του αποκλεισμού της λίστας.

Η Αλβανία αποτελεί τη μοναδική χώρα στα Βαλκάνια που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει συμπεριλάβει νέα φάρμακα στη λίστα αποζημίωσης, παρά το γεγονός ότι ο νόμος υποχρεώνει την κυβέρνηση να την ενημερώνει ετησίως. Αυτό δεν συνεπάγεται μόνο άδικα υψηλά κόστη για τον προϋπολογισμό, αλλά και στέρηση των πολιτών από νέες θεραπευτικές επιλογές που έχουν κυκλοφορήσει την τελευταία τριετία.

Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να αποκλείει τη λίστα φαρμάκων χωρίς να παρέχει επίσημη εξήγηση, ισχυριζόμενο ανεπίσημα έλλειψη πόρων.

...

Μόνο το 25% των αναγκών σε φάρμακα στα νοσοκομεία καλύπτει ο προϋπολογισμός της αλβανικής κυβέρνησης

Κάθε χρόνο η αλβανική κυβέρνηση διαθέτει κονδύλι 2-2,5 δισ. λεκ (περίπου 25 εκατ. ευρώ) στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Μητέρα Τερέζα» (QSUT), αλλά στην πραγματικότητα οι ανάγκες του μεγαλύτερου νοσοκο...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου