Νομός Ιωαννίνων: Αγροτικό μέτωπο σε εξέλιξη - Απειλείται η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα

Νομός Ιωαννίνων: Αγροτικό μέτωπο σε εξέλιξη - Απειλείται η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα

Στις 17 Φεβρουαρίου 2024, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του Νομού Ιωαννίνων κατέλαβαν τον κόμβο Καλπακίου, διακόπτοντας την κυκλοφορία προς Κόνιτσα και Κακαβιά. Η οργή τους ξέσπασε δυναμικά, φέρνοντας στο προσκήνιο τα οξυμένα προβλήματα που πλήττουν τον πρωτογενή τομέα.

Η κινητοποίηση δεν ήταν μεμονωμένη. Προηγήθηκαν αντίστοιχες δράσεις στην Περιφέρεια Ηπείρου, με αποκλεισμούς της Εφορίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η αγανάκτηση των αγροτών διογκώνεται, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα θεωρούνται ανεπαρκή.

«Προσπαθούμε να επιβιώσουμε», τόνισαν οι νέοι αγρότες από το Καλπάκι, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για την δεινή θέση στην οποία βρίσκονται.

Απαιτούνται ριζικές λύσεις:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής: Απαραίτητη η μείωση του κόστους ενέργειας, ζωοτροφών και φυτοφαρμάκων.
  • Αύξηση των τιμών παραγωγού: Εξασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος για τους αγρότες.
  • Ενίσχυση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής: Στήριξη του πρωτογενούς τομέα με αποτελεσματικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η οργή των αγροτών εντείνεται και οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται. Η πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που πλήττουν τον αγροτικό κόσμο. Η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης:

  • Στροφή προς νέες καλλιέργειες και κτηνοτροφικές πρακτικές: Εξερεύνηση εναλλακτικών λύσεων για την αύξηση της παραγωγικότητας και του εισοδήματος.
  • Αξιοποίηση της τεχνολογίας και ψηφιοποίηση του αγροτικού τομέα: Εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
  • Εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών: Ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων του αγροτικού πληθυσμού.
Η πολιτεία, σε συνεργασία με τους αγρότες, οφείλει να χτίσει ένα βιώσιμο μέλλον για τον πρωτογενή τομέα, στηρίζοντας τους ανθρώπους που παράγουν τα αγαθά της γης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου