Αλβανία: Το ακριβότερο αγελαδινό γάλα, ακόμη και μετά από πτώση 25% στην τιμή του

Αλβανία: Το ακριβότερο αγελαδινό γάλα, ακόμη και μετά από πτώση 25% στην τιμή του

Η αλβανική αγορά γάλακτος δοκιμάζεται σκληρά, με δραματική πτώση τιμών, έντονες διαμαρτυρίες από τους αγρότες και ανησυχητική άνοδο στις εισαγωγές.

Μέσα σε ένα χρόνο, η τιμή πώλησης του αγελαδινού γάλακτος στους Αλβανούς κτηνοτρόφους έχει υποχωρήσει κατά 25%, αγγίζοντας πλέον τα 60 Lek χωρίς ΦΠΑ, ένα επίπεδο που υπολείπεται του κόστους παραγωγής. Η δεινή αυτή κατάσταση έχει ωθήσει τους αγρότες σε δρόμους διαμαρτυρίας, όπου πετούν τα προϊόντα τους, ζητώντας απεγνωσμένα την παρέμβαση του κράτους με τη μορφή αυξημένων επιδοτήσεων.

Η πτώση της τιμής ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023, με αιτία την έλλειψη πωλήσεων και το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής. Παρότι η τιμή έχει υποχωρήσει, η Αλβανία εξακολουθεί να έχει ακριβότερο γάλα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι επιδοτήσεις που δίνονται στους κτηνοτρόφους στις χώρες της ΕΕ λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας, μειώνοντας δραστικά το κόστος παραγωγής.

Η άνοδος των εισαγωγών αποτελεί ένα ακόμα ανησυχητικό σημάδι. To 2024, η ποσότητα εισαγόμενου γάλακτος εκτοξεύτηκε κατά 33% σε ετήσια βάση, αγγίζοντας τα 4,6 εκατομμύρια λίτρα, το υψηλότερο επίπεδο από το 2016. Η τιμή του εισαγόμενου γάλακτος είναι σαφώς χαμηλότερη από την εγχώρια παραγωγή, ασκώντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους Αλβανούς κτηνοτρόφους.

Η μείωση της εισαγωγής γάλακτος σε σκόνη κατά 54% οφείλεται αποκλειστικά στην υψηλή τιμή του.

Η κρίση στην αγορά γάλακτος απειλεί σοβαρά το μέλλον της αλβανικής κτηνοτροφίας. Απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης των ντόπιων παραγωγών, μείωσης του κόστους παραγωγής και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής.

Πέρα από τις επιδοτήσεις, η υλοποίηση πολιτικών που εστιάζουν στην:

  • Βελτίωση της σύνδεσης της παραγωγής με τις ανάγκες της αγοράς.
  • Ενίσχυση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των κτηνοτρόφων.
  • Υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων παραγωγής.
  • Προώθηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων.

είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της αλβανικής κτηνοτροφίας.

...

Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στην Αλβανία πετώντας γάλα στους δρόμους

Δεκάδες αγρότες στην Αλβανία διαδήλωσαν τη Δευτέρα σε πολλές πόλεις κατά της κρατικής πολιτικής για τα προϊόντα τους. Πετώντας γάλα στους δρόμους, διαμαρτύρονται ότι μειώθηκαν τόσο πολύ οι τιμές που δ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου