Η ΕΕ καλεί να διερευνηθούν πιθανές παρατυπίες στις εκλογές στη Σερβία

Η ΕΕ καλεί να διερευνηθούν πιθανές παρατυπίες στις εκλογές στη Σερβία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να διερευνηθούν περιπτώσεις καταγγελιών για παρατυπίες κατά τις εκλογές που διεξήχθησαν στη Σερβία στις 17 Δεκεμβρίου και να διατηρηθεί η ηρεμία.

Αυτό είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, Ναμπίλα Μασράλι, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Σερβία, όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις με αιτήματα για ακύρωση των εκλογών και προκήρυξη νέων.

«Οι καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες πρέπει να διερευνώνται και να αντιμετωπίζονται σωστά. Αν και το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις πρέπει να γίνεται σεβαστό, η βία δεν είναι λύση και είναι απαράδεκτη», είπε.

Στις 17 Δεκεμβρίου, η Σερβία διεξήγαγε βουλευτικές, τοπικές και επαρχιακές εκλογές. Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε τη νίκη σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με το Radio Free Europe, η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δήλωσε στις 18 Δεκεμβρίου ότι οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από σοβαρές παρατυπίες, κατάχρηση κρατικών πόρων και εξάπλωση φόβου.

Εν τω μεταξύ, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν ανεξάρτητη έρευνα για όλες τις παρατυπίες στις σερβικές εκλογές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν επίσης τις αρχές στη Σερβία να διερευνήσουν τους ισχυρισμούς για παρατυπίες που έγιναν από διεθνείς παρατηρητές.

Στις 24 Δεκεμβρίου, η λίστα της αντιπολίτευσης, «Η Σερβία ενάντια στη βία», η οποία έχει οργανώσει αρκετές διαδηλώσεις κατά του εκλογικού αποτελέσματος, διαδήλωσε μπροστά στη Δημοτική Συνέλευση στο Βελιγράδι, ζητώντας την ακύρωση των εκλογών.

Η διαμαρτυρία ήταν τεταμένη, καθώς οι διαδηλωτές έσπασαν τα τζάμια του κτιρίου, καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στη Δημοτική Συνέλευση του Βελιγραδίου. Η Μασράλι από την ΕΕ είπε ότι «οι ενέργειες της αστυνομίας πρέπει να είναι αναλογικές και να σέβονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, εντός του κράτους δικαίου».

«Η ΕΕ καλεί για ηρεμία και διάλογο», είπε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου