Μπακογιάννη: Δεν έχουν ζητηθεί από κανέναν υποψήφιο τόσες μεταρρυθμίσεις όσες από το Κοσσυφοπέδιο

Μπακογιάννη: Δεν έχουν ζητηθεί από κανέναν υποψήφιο τόσες μεταρρυθμίσεις όσες από το Κοσσυφοπέδιο

Η συντάκτρια της έκθεσης για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι σε κανέναν υποψήφιο δεν έχουν ζητηθεί περισσότερες μεταρρυθμίσεις όσες από το Κοσσυφοπέδιο πριν από τη συζήτηση για την ένταξη σε αυτόν τον οργανισμό.

Η Μπακογιάννη είπε ότι «για να καταλήξουμε σε θετική γνώμη, χρειάστηκαν 300 ημέρες, αποστολές στην Πρίστινα, τη Βόρεια Μιτρόβιτσα και τις Βρυξέλλες, μια εξειδικευμένη ομάδα και δεκάδες συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, πρέσβεις, Σέρβους δημάρχους, εκπροσώπους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς.

Επίσης, η έκθεση ζήτησε από τις αρχές της Πρίστινα να αποκαταστήσουν την περιουσία του πιο σημαντικού σερβικού μοναστηριού στην περιοχή μετά από 25 χρόνια, να αποσύρουν ένα σχέδιο νόμου για την απαλλοτρίωση της σερβικής περιουσίας και να υπογράψουν έναν κατάλογο συμφωνιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πάνω από όλα να θέσει τη σερβική κοινότητα υπό διεθνή προστασία», είπε η Μπακογιάννη σε συγγραφικό κείμενο για τα «Ευρωπαϊκά Δυτικά Βαλκάνια».

Υπερασπιζόμενη τη σχέση της με τη Σερβία, η Μπακογιάννη είπε ότι η έκθεση της για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι αφιερωμένη «μόνο στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάγκη να έρθουν δύο εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάτω από τη δημοκρατική ομπρέλα του Συμβουλίου της Ευρώπης».

«Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σερβική κοινότητα στην περιοχή, η οποία για δεκαετίες στερήθηκε του δικαιώματος να διώξει τις αρχές της Πρίστινα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώπιον ενός διεθνώς αναγνωρισμένου δικαστηρίου», έγραψε.

Η Ντόρα Μπακογιάννη επανέλαβε ότι στην έκθεση δεν κατέθεσε θέση για την εθνική ταυτότητα του Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ότι αν της ζητούσαν να εκφράσει γνώμη για αυτό, δεν θα είχε αναλάβει τη σύνταξη της έκθεσης, λόγω της στάσης της ελληνικής πλευράς για το ζήτημα του Κοσόβου.

Η Μπακογιάννη σχολίασε και τη δήλωση του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, για τη διαπραγμάτευση της διόρθωσης των συνόρων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, το 2018.

«Παρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση των συνόρων προϋποθέτει την ύπαρξη δύο κρατών (αν όχι, με ποιον διαπραγματεύεστε;), στο οποίο αντιτίθεμαι, θεωρώ αυτή την πράξη γενναιότητας του Προέδρου Βούτσιτς και όχι πράξη προδοσίας.

Ο πραγματισμός είναι ένας σπάνιος αλλά κρίσιμος πόρος στην πολιτική και οι ηγέτες που κατάφεραν ποτέ να προωθήσουν τα συμφέροντα των κρατών τους είναι εκείνοι που δεν διστάζουν να πάνε ενάντια στα βασικά ένστικτα του φανατικού εθνικισμού», έγραψε η Μπακογιάννη.

Τώρα αναμένεται σε δύο εβδομάδες να διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία στην Επιτροπή Υπουργών, όπου χρειάζονται τα 2/3 των ψήφων για να γίνει το Κόσοβο δεκτό ως τακτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου