Συνάντηση αντιπροσωπείας ΟΜΟΝΟΙΑΣ με Επιτροπή Παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΟΜΟΝΟΙΑΣ με Επιτροπή Παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Με την Αποστολή της Επιτροπής Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης , που βρίσκεται στα Τίρανα (25 έως 29 Σεπτεμβρίου) στα πλαίσια σύνταξης της επικαιροποιημένης Έκθεσης για την Αλβανία, συναντήθηκε χθες αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ. Συγκεκριμένα και κατόπιν αίτησης τους με τους Ασίμ Μολαζάντα (Αζερμπαϊτζάν – Ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Δημοκρατική Συμμαχία) και Ιονούτ Στρόε (Ρουμανία – Ομάδα Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) στα Γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Αλβανία, συζήτησαν ο Πρόεδρος της Οργάνωσης κ. Βασίλης Κάγιος, ο κ. Βαγγέλης Ντούλες, Πρόεδρος ΚΕΑΔ καθώς και το μέλος του ΓΣ κ. Μιχάλης Νάτσης.

Βασικό θέμα της ενημέρωσης αποτέλεσε το ζήτημα της αυθαίρετης και παραβαίνοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τiς πρακτικές του Συμβουλίου της Ευρώπης σύλληψης του κ. Φρέντη Μπελέρη, δύο μέρες προ των εκλογών και η παρατεταμένη κράτηση του με χαλκευμένο κατηγορητήριο και με πλήρη αμφισβήτηση του τεκμηρίου αθωότητας βασική νομική έννοια στις ευνομούμενες πολιτείες. Επί το πλείστον η στέρηση της διαδικασίας ανάληψης καθηκόντων του ως εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας απ' τη μια προσβάλει τη δημοκρατία και απ' την άλλη αποτελεί πρακτική στέρησης της ανεξαρτησίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, βασικό κεκτημένο που περιφρουρεί το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Εκτενή αναφορά έγινε σε ότι αφορά την Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών που διενεργείται στην Αλβανία ειδικά στα σημεία που αφορούν άμεσα την Εθνική Ελληνική Μειονότητα για την πρακτική παραβίαση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της εθνικής καταγωγής, θρησκεύματος και μητρικής γλώσσας. Ειδικά ενημερώθηκαν οι αντιπρόσωποι της Κ.Ο. του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις διαπιστώσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κατά την περίοδο αυτή διενέργειας επί του πεδίου των δεδομένων και που έχουν καταγγελθεί σε προηγούμενο Δελτίο Τύπου.

Αναλύοντας την γενικότερη κατάσταση σε ότι αφορά την πρακτική εφαρμογή των δικαιωμάτων για τα μέλη και τις κοινότητες της ΕΕΜ η αντιπροσωπεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αναφέρθηκε σε ζητήματα εκπαίδευσης στην μητρική Ελληνική γλώσσα, το περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων που βρίθουν ιστορικών ανακριβειών και συντηρούν κλίμα καχυποψίας κι εγείρουν ζητήματα εδαφικών διεκδικήσεων, την μη εφαρμογή νομικών δεσμεύσεων για την χρήση της μητρικής γλώσσας στη δημόσια σφαίρα και ενημέρωση, το ζήτημα της καταπάτησης των περιουσιών των μελών της ΕΕΜ, το περιεχόμενο και τις προκλήσεις από τα ΜΜΕ που καθιστούν ευάλωτη την θέση της ΕΕΜ, τις στερήσεις σε υποδομές που δυσκολεύουν την πρόσβαση των μελών της στις πατρογονικές εστίες, τα φαινόμενα παρεμπόδισης κι ελέγχου στα σημεία μεθοριακής κυκλοφορίας για μέλη της κοινότητας, την υπόθεση της εκτέλεσης από αστυνομικές δυνάμεις του Κ. Κατσίφα κ.α.

Έχει σημασία να αναφερθεί ότι η συνάντηση με την ΟΜΟΝΟΙΑ ζητήθηκε και προγραμματίστηκε στη δεύτερη μέρα της επίσκεψης και στο πλαίσιο ενδιαφέροντος για εκτενή ενημέρωση για την τρέχουσα συνολική κατάσταση που διέρχεται η Εθνική Ελληνική Μειονότητα.

Εκ του Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου