Επίσκεψη απεσταλμένου ΕΕ αύριο στο Κόσοβο

Επίσκεψη απεσταλμένου ΕΕ αύριο στο Κόσοβο

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διάλογο μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, αναμένεται να επισκεφθεί το Κόσοβο στις 6 Φεβρουαρίου.

Ακόμη και αυτή τη φορά δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της επίσκεψης, παρά μόνο ότι θα συζητήσει με τους συνομιλητές τα επόμενα βήματα του διαλόγου, ιδίως για την προώθηση της ευρωπαϊκής πρότασης για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των μερών, αλλά και για την εφαρμογή όλων των συμφωνιών που επετεύχθησαν στο πλαίσιο του διαλόγου.

Ο Λάιτσακ επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο πριν από 10 ημέρες, όταν παρέθεσε δείπνο εργασίας με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι και τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Κοσσυφοπεδίου στο διάλογο με τη Σερβία, Μπέσνικ Μπισλίμι.

Πρόσφατα, διάφοροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ, Josep Borell, χαιρέτησαν δημόσια τις θέσεις του Σέρβου προέδρου, Βούτσιτς, σχετικά με την πρόταση της ΕΕ.

Αυτό το σχέδιο της ΕΕ υποστηρίζεται πλήρως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επομένως το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία έχουν κληθεί αρκετές φορές να είναι εποικοδομητικές στην προσέγγισή τους σε αυτήν την πρόταση.

Η πρόταση της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας υποβλήθηκε στο Κόσοβο και τη Σερβία στα τέλη του καλοκαιριού, αλλά το περιεχόμενό της δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Την ίδια ώρα, το Κοσσυφοπέδιο πιέζεται να ιδρύσει την Ένωση Σερβικών Δήμων.

Ο διεθνής μηχανισμός πιστεύει ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει λάβει αυτή την υποχρέωση στο πλαίσιο των συμφωνιών των Βρυξελλών και πρέπει να εφαρμοστούν.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου