Άρνηση του Κοσσυφοπεδίου να διεξαχθούν οι σερβικές εκλογές στην επικράτειά του

Άρνηση του Κοσσυφοπεδίου να διεξαχθούν οι σερβικές εκλογές στην επικράτειά του

Οι πρεσβείες πέντε δυτικών χωρών δήλωσαν ότι η Πρίστινα αποτυγχάνει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα μιας εθνικής μειονοτικής ομάδας αρνούμενη να επιτρέψει στους Σέρβους να ψηφίσουν στο Κοσσυφοπέδιο στις επερχόμενες σερβικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές Απριλίου.

«Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου απέτυχε να επιδείξει τη δέσμευσή της στην αρχή της προστασίας των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένων των μελών μειονοτικών ομάδων με το να μην επιτρέψει τη διοργάνωση εκλογικών κέντρων για να ψηφίσουν οι Σέρβοι στις σερβικές εκλογές της 3ης Απριλίου», ανέφεραν σε κοινή δήλωση την Τετάρτη οι πρεσβείες πέντε δυτικών χωρών.

Οι πρεσβείες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην Πρίστινα και το Βελιγράδι ανέφεραν στη δήλωσή τους ότι «συνεργάστηκαν έντονα με τις κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας τους τελευταίους μήνες προκειμένου να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση που θα επιτρέψει στους δικαιούχους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να ασκήσουν το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στις εκλογές της Σερβίας στις 3 Απριλίου 2022.

Σέρβοι από το Κοσσυφοπέδιο με δικαιώματα ψήφου στη Σερβία έχουν ψηφίσει στο παρελθόν σε δήμους στους οποίους ζουν, με τον ΟΑΣΕ να ασχολείται με τη διαδικασία επιμελητείας.

Ωστόσο, για τις επερχόμενες εκλογές, το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να επιτρέψει να συμβεί αυτό. Δεν επέτρεψε επίσης την ψηφοφορία σε σερβικό δημοψήφισμα τον Ιανουάριο.

Το Κοσσυφοπέδιο θέλει η σερβική κυβέρνηση να της ζητήσει την άδεια να διοργανώσει την ψηφοφορία. Ωστόσο, η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος.

«Δεν θα έλεγα ότι η κυβέρνηση της δημοκρατίας (του Κοσσυφοπεδίου)πήρε απόφαση να μην διεξαχθούν οι σερβικές εκλογές, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε συμφωνία. Περιμέναμε επιστολές με αίτημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι στα ΜΜΕ την Τετάρτη.

Η κοινή δήλωση των πέντε πρεσβειών ανέφερε ότι «αναγνωρίζουν ότι είναι προνόμιο της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει ή όχι τη διευκόλυνση της ψηφοφορίας στις εκλογές άλλης χώρας».

«Αν και εκτιμούμε τη διαθεσιμότητα της Σερβίας να βρει μια λύση, με μεγάλη απογοήτευση σημειώνουμε την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να απορρίψει μια εποικοδομητική πρόταση [που προτείνεται από τις πρεσβείες]», πρόσθεσε.

Ακόμη είπε ότι η στάση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου «δεν είναι σύμφωνη με τις αξίες και τις αρχές μας και θα υπονομεύσει τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες».

Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Μπέσνικ Μπισλίμι υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να βοηθήσει στις σερβικές εκλογές σε αρμονία με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών της ΕΕ».

«Δεν είδαμε ετοιμότητα από τη σερβική πλευρά να ακολουθήσει αυτές τις πρακτικές... η σερβική κυβέρνηση ήταν απρόθυμη να απευθυνθεί στο Κοσσυφοπέδιο σχετικά με τη διοργάνωση των εκλογών», είπε ο Μπισλίμι.

Από πλευράς του ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε μετά τη συνάντηση με πολιτικούς εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου το απόγευμα της Τρίτης ότι θέλουν τώρα να αποσυρθούν από τους κρατικούς θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου και να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρίες για το θέμα.

Στις 15 Ιανουαρίου, το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε ψήφισμα που αντιτίθεται στην επιτρεπόμενη ψηφοφορία στις σερβικές εκλογές στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου.

Ο πρωθυπουργός Κούρτι δήλωσε ότι θέλει να υποστηρίξει αυτό το ψήφισμα, αλλά όχι να «καταστήσει αδύνατο» για «πολίτες του Κοσσυφοπεδίου που μπορεί να είναι κάτοχοι σερβικών διαβατηρίων να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου