Επίθεση Βούτσιτς προς Μπακογιάννη για την πρόταση ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΒΙΝΤΕΟ)

Επίθεση Βούτσιτς προς Μπακογιάννη για την πρόταση ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στο  Συμβούλιο της Ευρώπης (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιτέθηκε στην εισηγήτρια για το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία πρότεινε την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον οργανισμό σε έκθεση που αναμένεται να ψηφιστεί στις 18 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης την Παρασκευή, ο Βούτσιτς είπε ότι η χώρα του πληρώνει υψηλό τίμημα λόγω της σχέσης της με τη Ρωσία.

«Οι δυτικές χώρες αισθάνονται μεγάλη πίεση λόγω της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων και της αβεβαιότητας για το πώς θα τελειώσει η σύγκρουση στην Ουκρανία και υφίστανται πίεση από πολιτικά μηνύματα από τη Μόσχα με βάση αυτό που ονομάζεται «προηγούμενο του Κοσσυφοπεδίου». Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, πρόκειται να αφαιρέσουν το Κοσσυφοπέδιο ως πιθανό άσο κάτω από το μανίκι του Βλαντιμίρ Πούτιν και γι' αυτό στοχοποιούν την Πρίστινα και όσους τους έχουν υποστηρίξει», είπε ο Βούτσιτς.

Ο Σέρβος πρόεδρος μίλησε σκληρά για τον Γκάμπριελ Εσκομπάρ, του διαμεσολαβητή Λάιτσακ και απευθύνθηκε συγκεκριμένα στην Ντόρα Μπακογιάνη, η οποία συνέστησε την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης χωρίς πρόσθετους όρους.

«Όσον αφορά την Ντόρα Μπακογιάννη …. Θα το ξαναπώ Ντόρα : Ντροπή σας που είπατε ψέματα και για αυτό που κάνατε. Να ντρέπεστε, εγώ γνωρίζω καλά από ποιόν πήρατε εντολή να ατιμήσετε τις αρχές σας … να ντρέπεστε … μερικοί άνθρωποι είναι άβουλοι». Πιο συγκεκριμένα ο κύριος Βούτσιτς κατηγόρησε την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας πως ως εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης άλλαξε τους όρους στην εισήγησή της έπειτα από ένα τηλεφώνημα και παραιτήθηκε από τον όρο η Πρίστινα να εφαρμόσει πρώτα την «Ένωση Σερβικών Δήμων» (ZSO). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ξαφνικά μετάνιωσε, ενώ ήταν πολύ σταθερή και δυνατή. Θυμήθηκε ότι η ZSO δεν είναι σημαντικό. Και μετά θυμήθηκε ότι ούτε η απαλλοτρίωση είναι σημαντική. Ξέρω πολύ καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας και να συμπεριφέρεστε έτσι. Ντροπή σας».

Ο Βούτσιτς προειδοποίησε ότι η Σερβία θα λάβει μια «σοβαρή απόφαση» για το Συμβούλιο της Ευρώπης, εάν αυτός ο ευρωπαϊκός οργανισμός δεχθεί το Κοσσυφοπέδιο ως μέλος.

«Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για το Κοσσυφοπέδιο, θα λάβουμε επίσης αποφάσεις για το Συμβούλιο της Ευρώπης», είπε.

«Νομίζω ότι η αντίδραση της Σερβίας πρέπει να είναι ισχυρή, σοβαρή και υπεύθυνη», είπε ο Βούτσιτς χωρίς να εξηγήσει ποια θα είναι η απόφαση της χώρας του εάν το Κοσσυφοπέδιο γίνει το νεότερο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης τους επόμενους μήνες.

Παρά την καταψήφιση της Σερβίας και δύο άλλων χωρών, η Επιτροπή Πολιτικής και Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε την Τετάρτη την έκθεση της εισηγήτριας για το Κοσσυφοπέδιο, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συνέστησε να πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει πλήρες μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση αναμένεται να ψηφίσει για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου τον Απρίλιο και εάν δώσει το πράσινο φως, τότε το Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να δώσει τον τελευταίο λόγο τον Μάιο.

Η Σερβία καταψήφισε και σκοπεύει να συνεχίσει να αντιτίθεται στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε αυτόν τον οργανισμό, αν και απαιτείται να μην αντιταχθεί στην ένταξη της γειτονικής χώρας σε κανέναν διεθνή οργανισμό σύμφωνα με τη Βασική Συμφωνία που κατέληξαν τα μέρη στο διάλογο με τη μεσολάβηση της ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2023.

Η ΕΕ λέει ότι η Συμφωνία Πλαίσιο είναι νομικά δεσμευτική για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία.

Μιλώντας για τον Σύνδεσμο Δήμων με Σερβική πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο, ο Βούτσιτς είπε ότι αρκετοί δυτικοί απεσταλμένοι του είπαν «σε αρκετές περιπτώσεις ότι είναι το Κοσσυφοπέδιο που πρέπει πρώτα να κάνει ένα βήμα σχετικά με την ίδρυση του Συνδέσμου, πριν από κάθε βήμα από τη Σερβία».

Διαβάστε και:

...

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ενέκρινε την πρόταση της Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου σε αυτό

Η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε την πρόταση της εισηγήτριας για το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Ντόρας Μπακογιάννη. Η γνώμη της Μπακογιάνν...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου