Κόσοβο: Εκλογές σε τέσσερις δήμους του βορρά - Μποϊκοτάζ από τη Σερβική Λίστα

Κόσοβο: Εκλογές σε τέσσερις δήμους του βορρά - Μποϊκοτάζ από τη Σερβική Λίστα

Σήμερα, οι πολίτες σε τέσσερις δήμους με πλειοψηφία Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο καλούνται στις κάλπες για να ψηφίσουν για την παύση ή μη των Αλβανών δημάρχων τους. Η ψηφοφορία διεξάγεται εν μέσω μποϊκοτάζ από τη Σερβική Λίστα, το μεγαλύτερο κόμμα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.

Πώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία:

  • 23 εκλογικά τμήματα με 63 κάλπες και 4 κέντρα ψηφοφορίας υπό όρους θα λειτουργήσουν στους τέσσερις δήμους.
  • 46.556 άτομα, 1.461 περισσότεροι από τις εκλογές του 2023, έχουν δικαίωμα ψήφου.
  • Για την παύση ενός δημάρχου απαιτείται πλειοψηφία 50% συν μία ψήφος.
  • Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 07:00 έως τις 19:00.

Η σημερινή ψηφοφορία έρχεται ως αποτέλεσμα της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μετά τις εκλογές του Απριλίου 2023. Η εκλογή Αλβανών δημάρχων σε δήμους με πλειοψηφία Σέρβων πυροδότησε αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, με αποκορύφωμα τα βίαια επεισόδια στο Zveçan τον Μάιο του 2023.

Η διεθνής κοινότητα κάλεσε για νέες εκλογές, οδηγώντας την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου στην έκδοση διοικητικής οδηγίας για παύση δημάρχων. Η Σερβική Λίστα, κατήγγειλε "μη εφικτές διαδικασίες" και "τροποποίηση εκλογικών καταλόγων" και προέτρεψε σε μποϊκοτάζ.

Από την άλλη πλευρά, ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, καλεί τους Σέρβους να ψηφίσουν, τονίζοντας ότι "μόνο οι ψήφοι, όχι συμμορίες" μπορούν να φέρουν αλλαγή.

Η σημερινή ψηφοφορία θεωρείται κομβικής σημασίας για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ Σερβικών και Αλβανικών κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο. Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την προσέλευση και την στάση των Σέρβων ψηφοφόρων, λαμβάνοντας υπόψη το μποϊκοτάζ της Σερβικής Λίστας.

Ανεξάρτητα από την έκβαση, η ψηφοφορία αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο ξανά τα αδιέξοδα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και τις εθνοτικές σχέσεις στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου