Τεταμένη η κατάσταση στην Βοσνία - Οι ΗΠΑ σπεύδουν στην περιοχή

Τεταμένη η κατάσταση στην Βοσνία - Οι ΗΠΑ σπεύδουν στην περιοχή

Ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γκάμπριελ Εσκομπάρ αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Σεράγεβο , εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα μπορεί να αποσχιστεί από τη χώρα.

Η Δημοκρατία Σέρπσκα μαζί με τη Μουσουλμανική-Κροατική Ομοσπονδία είναι οι δύο οντότητες που απαρτίζουν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Μια τέτοια οργάνωση έγινε με τις λεγόμενες Συμφωνίες του Ντέιτον, οι οποίες τερμάτισαν τον πόλεμο στη Βοσνία τη δεκαετία του 1990. Ο Εσκομπάρ είπε σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe στις 5 Νοεμβρίου ότι οι άνθρωποι στη Βοσνία γνωρίζουν ότι η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη για να διασφαλίσει και να υλοποιήσει την δέσμευση για ειρήνη και ασφάλεια των ανθρώπων στην περιοχή», προσθέτοντας ότι «δεσμευόμαστε ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος».

Ο Μίλοραντ Ντόντικ, μέλος της βοσνιακής προεδρίας, απείλησε πρόσφατα ότι θα βγάλει την Δημοκρατία Σέρπσκα από εθνικούς θεσμούς όπως η φορολογική αρχή, η ιατρική υπηρεσία και ο στρατός.

Από πλευράς του ο Εσκομπάρ είπε ότι οποιοδήποτε κίνητρο υπονομεύει τις Συμφωνίες του Ντέιτον είναι «πολύ αποσταθεροποιητικό στην περιοχή».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι δεν υπάρχει «συνταγματικός τρόπος» για μονομερή αποχώρηση της Δημοκρατίας Σέρπσκα από τους κρατικούς θεσμούς, ενώ ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Christian Schmidt, προειδοποίησε προ ημερών ότι η χώρα αυτή κινδυνεύει άμεσα με διάλυση.

Σε μια αναφορά προς τα Ηνωμένα Έθνη, την οποία είδε η βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Schmidt είπε ότι εάν «οι Σέρβοι αυτονομιστές πραγματοποιήσουν τις απειλές τους να αναδημιουργήσουν τον στρατό τους, χωρίζοντας τις εθνικές ένοπλες δυνάμεις στα δύο», τότε στη Βοσνία θα υπάρχουν περισσότεροι διεθνείς ειρηνευτές θα πρέπει να σταλεί για να εμποδίσει τη χώρα να διολισθήσει σε έναν νέο πόλεμο. Οι διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές στη Βοσνία διεξάγονται επί του παρόντος από μια δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστή ως Euphoria, η οποία έχει περίπου 700 στρατιώτες.

Επίσης το ΝΑΤΟ έχει επίσημη έδρα στο Σεράγεβο. Οι εκπρόσωποι της Δημοκρατίας Σέρπσκα μποϊκοτάρουν το έργο των κεντρικών θεσμών της Βοσνίας από τα τέλη Ιουλίου, όταν ο προκάτοχος του Σμιτ, Βαλεντίν Ίνζκο, ψήφισε νόμο που απαγορεύει την άρνηση της γενοκτονίας και άλλων εγκλημάτων πολέμου στη Βοσνία.

Τέλος η Δημοκρατία Σέρπσκα αρνήθηκε να απαγορεύσει δια με νόμου την άρνηση της γενοκτονίας. Εκτός από τη Βοσνία, ο Εσκομπάρ θα επισκεφθεί και το Μαυροβούνιο, ενώ μια ενδεχόμενη επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου