Η σύλληψη Μπελέρη ως απόδειξη της αποτυχίας της μεταρρύθμισης του αλβανικού συστήματος δικαιοσύνης

Η σύλληψη Μπελέρη ως απόδειξη της αποτυχίας της μεταρρύθμισης του αλβανικού συστήματος δικαιοσύνης

Η νέα μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας στην Αλβανία έχει πολύ μεγαλύτερους λεκέδες πάνω της. Δυστυχώς χρειάστηκε η άδικη σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη, για να αμφισβητήσουν οι προσωπικότητες διεθνούς επιπέδου για το τι συμβαίνει στην Αλβανία πραγματικά.

Μέχρι στιγμής, τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει αυτή τη μεταρρύθμιση «ιστορία επιτυχίας». Περιγράφεται με τους όρους «πρόοδος» και «εξέλιξη» ακόμη και στις ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι δυτικοί ηγέτες και πολιτικοί έχουν κάνει τα στραβά μάτια στην παθητικότητα των εισαγγελιών και των δικαστηρίων στα κραυγαλέα εκλογικά εγκλήματα και τη συστημική κλεπτοκρατία.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον ομόλογό του Xhaçka για να εκφράσει την ανησυχία του για τις πολιτικές εντολές που έλαβαν τα αλβανικά δικαστήρια. Αν και η επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας μασάει τη γνωστή καραμέλα των Τιράνων ότι για τη δικαιοσύνη «δεν μπορεί κανείς να προδικάσει ούτε να μαντέψει», αυτό δεν έπεισε καθόλου τον Δένδια.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, αφού η SPAK και η GJKKO παρέτειναν τη φυλάκιση του Μπελέρη, είπε: «όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η ΕΕ δεν θα ανεχθούν παραβιάσεις του κράτους δικαίου από μια χώρα της Ευρώπης». Και ύστερα τόνισε:

«Όταν λέμε ότι σε όλες τις χώρες που βρίσκονται στο δρόμο προς την ένταξη πρέπει να υπάρξει μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιταχθεί και να μην εφαρμοστεί αυτό στην περίπτωση της αλβανικής δικαιοσύνης».

Η αναφορά στην υπόθεση Μπελέρη και οι πολιτικές εντολές στην εισαγγελία ήταν ξεκάθαρη. Το ίδιο είχε κάνει πριν λίγες μέρες και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε ότι αυτή η συμπεριφορά θα «επηρέαζε την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας». Είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Ράμα ότι «σε αυτό το θέμα δεν δεχόμαστε παραχωρήσεις για το κράτος δικαίου».

Μέχρι αυτό το σημείο, για πολλούς μπορεί να μην υπάρχουν εκπλήξεις. Η αλβανική γνώμη είναι συνηθισμένη στον υπερβολικό παρεμβατισμό της ελληνικής πολιτικής, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα ιδιοκτησίας ή μειονοτικών δικαιωμάτων. Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που η κυβέρνηση μιας χώρας-μέλους του μπλοκ αμφισβητεί τους καρπούς μιας μεταρρύθμισης που υποστηρίζεται πεισματικά από τις Βρυξέλλες, την οποία για χάρη των κεφαλαίων των ευρωπαίων φορολογουμένων που έχει δαπανήσει, αρνείται πεισματικά να αποδεχτείτε την πολιτική κατάληψη της δικαιοσύνης. Και αυτό εξαπλώνεται και πέρα από τον ωκεανό.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, κατά τη διάρκεια συνάντησης όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, εξέφρασε αμφιβολίες για μια σύλληψη που έγινε δύο ημέρες πριν τις εκλογές. Και μετά τόνισε την αξιοπιστία των δικαστηρίων.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει τονίσει ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να εμποδίσει την πορεία της Αλβανίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», είπε, θέτοντας στη συνέχεια το ερώτημα: «Τι κάνουμε για να επαληθεύσουμε εάν οι αλβανικές αρχές παραβιάζουν το κράτος δικαίου; Ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα μας»;

Έτσι, όπως ποτέ άλλοτε, έχει αρχίσει να τίθεται το ερώτημα εάν, μετά από μια δεκαετία προσπαθειών για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, αυτή η μεταρρύθμιση που υποστηρίχθηκε από τη Δύση ήταν μια αποτυχία.

Ίσως όμως για τους Δυτικούς αυτό θα μπορούσε να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Και το γεγονός ότι ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ αμφισβητεί τα όσα έχουν συμβεί εδώ και 8 χρόνια με την αλβανική δικαιοσύνη, θα μπορούσε να αποτελέσει ώθηση για να ανοίξει ο ασκός του Αιώλου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου