Ρωσία: Ο Κούρτι προωθεί τη φιλοδοξία της «Μεγάλης Αλβανίας»

Ρωσία: Ο Κούρτι προωθεί τη φιλοδοξία της «Μεγάλης Αλβανίας»

Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν από λίγες ημέρες, ο πρέσβης του Πούτιν στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, υπερασπίστηκε τη θέση του Βελιγραδίου ότι η Πρίστινα ευθύνεται για την τρέχουσα κατάσταση, με περισσότερο ζήλο από την πρωθυπουργό Άνα Μπρνάμπιτς.

Ζήτησε μάλιστα από τη Χάγη να καταδικάσει τους ηγέτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένου του Χασίμ Θάτσι, για σοβαρά εγκλήματα πολέμου όπως είπε.

«Είμαστε βέβαιοι ότι τα Ειδικευμένα Επιμελητήρια δεν θα επαναλάβουν τα λάθη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία και όλοι οι υπεύθυνοι θα λάβουν την τιμωρία που τους αξίζει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η άρνηση της Πρίστινα να καταβάλει αποζημίωση σε θύματα εγκλημάτων που διέπραξαν μαχητές του UCK, αντίθετα με τους κανόνες που θέσπισε η Χάγη, μιλάει από μόνη της», δήλωσε ο Βασίλι Νεμπένζια, πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ επέκρινε και κατηγόρησε και τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να οικοδομήσει την Μεγάλη Αλβανία.

«Γέρνει προς τα δυτικά και προωθεί τη φιλοδοξία της «Μεγάλης Αλβανίας», ξεπερνώντας τα όρια της επαρχίας.

Προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει περιοχές που κατοικούνται από μουσουλμάνους στην κεντρική Σερβία, ενθαρρύνει τα φυγόκεντρα αισθήματα στη Βόρεια Μακεδονία.

Υπάρχουν χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας», και παραβιάζουν επίσης την εδαφική ακεραιότητα του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας», δήλωσε ο Βασίλι Νεμπένζια.

Ο Nebenzya συνέχισε τη ρητορική του για την υπεράσπιση της Σερβίας, απαιτώντας αντί του Βελιγραδίου, να τιμωρηθεί το Κοσσυφοπέδιο για την αποστολή της αστυνομίας στο βορρά και για τη μετατροπή της KSF σε στρατό, αφού σύμφωνα με τον ίδιο «αν δεν δοθεί τέλος σε αυτή την αυθαιρεσία, οι συνέπειες μπορεί να είναι εξαιρετικά ολέθριες, σοβαρές, μέχρι την επανάληψη της ένοπλης σύγκρουσης».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου