Το παλαιότερο ναυάγιο που ανακαλύφθηκε ποτέ βρίσκεται στη Δοκό

Το παλαιότερο ναυάγιο που ανακαλύφθηκε ποτέ βρίσκεται στη Δοκό

Στα ανοιχτά του μικροσκοπικού νησιού της Δοκού, κοντά στην Ύδρα, έχει ανακαλυφθεί ένα ναυάγιο 4.200 ετών, που θεωρείται το παλαιότερο που έχει εντοπιστεί ποτέ. Χρονολογούμενο στην Πρωτοελλαδική περίοδο (2700-2200 π.Χ.), το ναυάγιο, που βρίσκεται περίπου 15 έως 30 μέτρα (50–100 πόδια) κάτω από το νερό, αποτελείται κυρίως από μια μεγάλη συλλογή κεραμικών, πιθανότατα μέρος του φορτίου του πλοίου.

Ανακαλύφθηκε το 1975 από τον Αμερικανό υποβρύχιο αρχαιολόγο Peter Throckmorton, και έχει αποδώσει πάνω από 500 καλοδιατηρημένα αγγεία, τεφροδόχους, κύπελλα και περίπου 7-8 είδη σκαφών. Πιστεύεται ότι το πλοίο ανήκε σε πλούσιο έμπορο από την ηπειρωτική Ελλάδα, βορειοανατολικά της Αθήνας, μεταφέροντας κεραμικά από τα Κυκλάδικα νησιά, εκατοντάδες μίλια ανατολικά του Δοκού. Το πλοίο πιθανότατα βυθίστηκε προσάραξη κατά την προσπάθειά του να μπει στο λιμάνι.

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν πέτρινες άγκυρες και εκατοντάδες κεραμικά αντικείμενα, χρονολογούμενα γύρω στο 2250 π.Χ., στην Πρωτοελλαδική περίοδο, μια περίοδο της Εποχής του Χαλκού για την οποία λίγα είναι γνωστά. Η τοποθεσία του νησιού αποτελεί ευλογία για τους αρχαιολόγους, καθώς όντας αρχαίο, έχει μείνει ανέγγιχτο από μεταγενέστερους πολιτισμούς.

Συγκρίσεις με σκάφη από το Ασκηταριό Αττικής, τη Λέρνα και τα Κυκλαδικά νησιά υποδηλώνουν τον τύπο του πλοίου.

Στοιχεία δείχνουν ότι το ναυάγιο ίσως βρισκόταν σε θαλάσσιο εμπορικό δρόμο που συνέδεε τη Νότια Εύβοια με τον Σαρωνικό και τον Αργολικό Κόλπο. Πολλοί αμφορείς, λεκάνες, πιθάρια, μαγκάλια, ταψιά, ασκοί, πίθοι και κοινά οικιακά σκεύη εντοπίστηκαν.

Παρόλο που τα τεχνουργήματα αναγνωρίστηκαν ως αντικείμενα της Πρωτοελλαδικής περιόδου, εξετάζονται διάφορες πιθανότητες για την προέλευσή τους. Εκτός από την ερμηνεία του ναυαγίου, εξετάζονται και οι εναλλακτικές: απώλεια του φορτίου ή σκόπιμη ρίψη στη θάλασσα ως προσφορά.

Ωστόσο, τα στοιχεία υποστηρίζουν έντονα το σενάριο του ναυαγίου. Ο κόλπος αποτελεί φυσικό λιμάνι σε γνωστή εμπορική οδό, ενώ εντοπίστηκαν στοιχεία δύο οικισμών της Πρωτοελλαδικής περιόδου στον Δοκό.

Ο μεγάλος αριθμός παρόμοιων κεραμικών, η ύπαρξη μυλόπετρων (χρησιμοποιούνταν ως έρμα) και δύο πλινθωμάτων μολύβδου (πιθανότατα από τα ορυχεία του Λαυρίου) ενισχύουν την ερμηνεία. Επιπλέον, βρέθηκαν δύο ογκόλιθοι με τρύπες στην κορυφή, πιθανότατα

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου