Δένδιας: Το θέμα Μπελέρη είναι αλβανο-ευρωπαϊκό και όχι ελληνοαλβανικό (βίντεο)

Δένδιας: Το θέμα Μπελέρη είναι αλβανο-ευρωπαϊκό και όχι ελληνοαλβανικό (βίντεο)

Συνέντευξη στους δημοσιογράφους Αμαλία Κάτζου και Δημήτρη Μάνωλη παραχώρησε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας όπου μεταξύ άλλων ερωτήθη και για την υπόθεση φυλάκισης του νέου δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη.

O κ. Δένδιας, έστειλε σαφές μήνυμα στην Αλβανία πως η ελληνική πλευρά έχει απόλυτη γνώση της δικογραφίας και ότι η κράτηση εκλεγμένου δημάρχου με αυτή τη δικογραφία πριν από τη δίκη, χωρίς να έχει καταδικαστεί δηλαδή, είναι πέραν των ορίων αυτού που σε μια ευρωπαϊκή χώρα θα θεωρείτο κράτος δικαίου. Συνάμα, διαμήνυσε στην Αλβανία ότι πρέπει να το αντιληφθεί και να γίνει αντιληπτό πως απαραίτητο για ένα δρόμο προς την ΕΕ είναι να υπάρχει κράτος δικαίου, ενώ έσπευσε να προειδοποιήσει ότι με αυτή τη συμπεριφορά δημιουργούνται έντονα ερωτήματα και ζητήματα.

Όταν ρωτήθηκε για το τι ειπώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε με την Αλβανή υπουργό Εξωτερικών στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, μία ημέρα μετά τις πρώτες εκλογές, δεν θέλησε να αποκαλύψει τι του είπε η ομόλογός του, ανέφερε όμως τα όσα της είπε εκείνος..

«Επειδή ήταν κατ' ιδίαν η συνάντηση θα προτιμούσα να μην σας πω. Θα σας πω τι της είπα εγώ. Της είπα ότι απαραίτητο στοιχείο της πορείας προς την Ευρώπη είναι το κράτος δικαίου. Οφείλει να υπάρχει κράτος δικαίου. Δεν το θεωρώ καν ως ελληνοαλβανικό θέμα. Το θεωρώ ότι είναι ένα ευρω-αλβανικό θέμα που αφορά το κράτος δικαίου. Θα στεναχωρηθώ πάρα πολύ. Δούλεψα πάρα πολύ για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Πιστεύω πάρα πολύ στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Πιστεύω ότι η Αλβανία και η Ελλάδα μπορούν να είναι οι καλύτεροι φίλοι και καλύτεροι σύμμαχοι. Πιστεύω ότι η Αλβανία και τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να πληρούν και πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ σε αυτό»

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου