Οι αλβανικές αρχές καλούν τους Βορειοηπειρώτες για ανάκριση - Αλβανός σχηματίζει τη «Μ. Αλβανία» σε στρατόπεδο της Ελλάδας (Βίντεο)

Οι αλβανικές αρχές καλούν τους Βορειοηπειρώτες για ανάκριση - Αλβανός σχηματίζει τη «Μ. Αλβανία» σε στρατόπεδο της Ελλάδας (Βίντεο)

Ο Γεώργιος Καστριώτης ή Σκεντέρμπεης (1404 ή 1405 - 1468), γιος του Βυζαντινού άρχοντα Ιωάννη Καστριώτη και της Σέρβας πριγκίπισσας Βοϋσάβας υπήρξε μία ηρωική μορφή που κάτω από την πορφυρή σημαία με τον δικέφαλο αετό, την σημαία του Βυζαντίου, πολέμησε επί δεκαετίες κατά των Οθωμανών, με αμέτρητες νίκες. Το προσωνύμιο Σκεντέρμπεης το πήρε από τους Τούρκους που τον θεώρησαν ισάξιο με τον Μεγάλο Ισκαντάρ ή Σκεντέρ, δηλαδή τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η Αλβανία τον θεωρεί ως τον μεγαλύτερο Αλβανό και εθνικό της ήρωα. Είναι όμως έτσι; Σύγχρονος του Καστριώτη υπήρξε ο Marinus Barletius (Μαρίνο Μπαρλέτι) λατινόφωνος ιερέας, μελετητής της ιστορίας, της κλασσικής λογοτεχνίας και της λατινικής γλώσσας. Ο Μπαρλέτι γεννήθηκε στην Σκόδρα που ήταν κτήση Βενετικής Δημοκρατίας, ακολούθησε τον Καστριώτη στους αγώνες του όπου έχασε και τους γονείς του. Κατέγραψε τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν. Με τον θάνατο του Καστριώτη αναχώρησε για την Ιταλία όπου το 1508 εξέδωσε στα λατινικά το έργο του με τίτλο “Historia de vita et gestis Scanderbergi, Epirotarum principis” δηλαδή «Η ιστορία της ζωής και των έργων του Σκεντερμπέη, πρίγκηπα των Ηπειρωτών». Πράγματι ο Καστριώτης έτσι αποκαλείτο και έτσι αποκαλούσε εαυτόν. Εξάλλου την εποχή εκείνη δεν υπήρχε αλβανικό έθνος και αλβανική εθνική συνείδηση. Μόνο η γλώσσα που θα αποκληθεί αργότερα arberi, αρβανίτικα και αιώνες μετά Σκιπετάρικα είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σαν μία γλώσσα συνεννόησης ανάμεσα σε αλλόφυλλα και αλλόγλωσσα στοιχεία που κατοικούσαν σε διάφορες περιοχές των νότιων και δυτικών Βαλκανίων.

Τα Αλβανικά ταχυδρομεία το 1968 εξέδωσαν μία σειρά γραμματοσήμων για να 500 χρόνια από τον θάνατο του Γεώργιου Καστριώτη. Το γραμματόσημο των 80q. εικονίζει το βιβλίο του Μπαρλέτι το οποίο αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια και αναφέρεται στον «Πρίγκηπα των Ηπειρωτών». Εξ ιδίων τα βέλη λοιπόν για όσους επιχειρούν στην Αλβανία να παραχαράξουν την ιστορία και την απόδειξη την φέρνει ένα τόσο μικρό γραμματόσημο.

Δημήτρης Περδίκης

Ακυρώνονται οι κατεδαφίσεις στην Χιμάρα
Παρουσίαση βιβλίου και συζήτηση για το Βορειοηπειρ...
 
  1. Σχόλια (3)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (3)

This comment was minimized by the moderator on the site

Μόνο ένας βλάκας θα πίστευε ότι ξεχάσατε τις ρίζες σας. Μόνο ένας βλάκας θα πίστευε ότι αφού δεν σας αφήσαμε να πεθάνετε από την πείνα το 90’, θα νιώθατε αισθήματα αγάπης για την Ελλάδα. Όμως όσο βλάκας και να είναι κανείς θα καταλάβει τι σαχλαμάρα έκανε τόσα χρόνια όταν ξεσπάσει ξαφνικά Ελληνοτουρκικός πόλεμος. Τότε θα καταλάβει πόσο βαρύ λάθος είναι η παραμονή και Ελληνοποίηση όλων αυτών των Αλβανών στην Ελλάδα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το ότι υπάρχει μεγαλοιδεατισμος στην Αλβανία είναι δεδομένο. Αυτό που δεν είναι δεδομένο είναι ότι όποιος σχηματίζει τον αετο με τα χέρια του σώνει και καλά είναι εθνικιστικης. Ποσο μυαλό θέλει να καταλάβουμε ότι ο αετός ειναι το εθνοσημο τους και σύμβολο στη σημαία τους; Το κάνουν όλοι ως δείγμα εθνικής υπερηφάνειας και σαν μόδα. Το να βαφτιζει κάποιος τους παντες εθνικιστες είναι ηλιθιότητα. Δεν είναι το ίδιο μια τραγουδιστρια σε τουριστική φώτο στον ινσταγκραμ της, ένα αφελες παιδι που δεν ξέρει καν το νόμο ότι αν υπηρετείς σε έναν εθνικό στρατό απαγορεύεται οποιοδήποτε άλλο εθνοσημο και ένας στρατοκαυλος που θα παει στην Θεσπρωτία και θα κάνει τα ίδια.

This comment was minimized by the moderator on the site

Εμείς μικροί πρώτα κάναμε με τα χέρια ένα κύκλο και μετά αυτό το σύμβολο και αυτό συμβόλιζε το μ..ι που σας πέταγε...Θα τον βρούνε και αυτόν. Έναν πέρυσι τον απελάσανε που έκανε τις ίδιες μαγκιές. Τώρα θα σπέρνει χασίσια στο χωρίο του για να ζήσει. Αν η Αλβανία θέλει να γίνει σοβαρό κράτος πρέπει πρωτίστως να μάθει τί θα πει τιμή και σεβασμός προς όλους. Από τον πρώτο πολίτη της μέχρι τον τελευταίο.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη