Οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Αλβανία - Στο στόχαστρο το ΚΕΑΔ

Οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Αλβανία - Στο στόχαστρο το ΚΕΑΔ

Σαν σήμερα πριν 30 χρόνια διενεργήθηκαν οι πρώτες ουσιαστικά ελεύθερες εκλογές στην Αλβανία. Είχαν διεξαχθεί εκλογές με την συμμετοχή και αντιπολιτευόμενων πολιτικών σχημάτων τον Μάρτη του 1991 που εν τούτοις είχαν ελεγχθεί αυστηρά απ' το κομουνιστικό καθεστώς και στην ουσία αλλιώτικα απ' ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είχαν λειτουργήσει ως νομιμοποιητική διαδικασία παράτασης της εξουσίας του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας.

Σε προηγούμενο κείμενο είχαμε αναφερθεί στην πιεστική από πλευράς χρόνου αλλά και άλλων αθέμιτων εμποδίων προσπάθεια ίδρυσης του ΚΕΑΔ – Κόμμα Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα, προκειμένου εκφραστεί πολιτικά αυτόνομα η Εθνική Ελληνική Μειονότητα αλλά και ευρύτερα στρώματα ελληνίζουσας συνείδησης στην αλβανική κοινωνία. Το κενό είχε προκύψει διότι λίγο πριν τη λήξη των εργασιών της η προηγούμενη Βουλή είχε εγκρίνει νόμο που απαγόρευε την ίδρυση και λειτουργία κομμάτων σε εθνική ή θρησκευτική βάση – απαγορευτικός τούτος όρος για τη διαιώνιση της παρουσίας σε κεντρικό επίπεδο της Δημοκρατικής Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΟΜΟΝΟΙΑ.

Η εγγραφή του ΚΕΑΔ εξ άλλου έγινε στην εκπνοή της νομικής προθεσμίας δηλαδή ένα μήνα προ της ημερομηνίας εκλογών. Τούτο καθόλου τυχαίο βέβαια. Μαζί με το βεβαρυμμένο κλίμα στους κόλπους των πολιτικών στελεχών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας θα πρέπει να προστεθεί ακραία ανθελληνική προπαγάνδα αλλά και ενέργειες ακραίας βίας. Στα τέλη Φλεβάρη 1992 στους Αγίους Σαράντα λεηλατήθηκαν και στη συνέχεια πυρπολήθηκαν καταστήματα Ελλήνων της περιοχής, επιχειρηματιών απ' την Ελλάδα που είχαν τολμήσει ανοίγματα καθώς και τα γραφεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Το κράτος των Τιράνων κάτω από πιέσεις που ασκήθηκαν τόσο από τους φορείς της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, της Αθήνας αλλά και του διεθνούς παράγοντα που ήθελε διέξοδο στο αδιέξοδο που δημιουργούνταν για την εκπροσώπηση της ΕΕΜ, ενέδωσε και έγκρινε την λειτουργία του ΚΕΑΔ. Ωστόσο όμως με διάφορους τρόπους που κινούνταν στα όρια της νομιμότητας αφενός και αφετέρου ήταν ξεκάθαρα μηνύματα περί των προθέσεων συνέχισε να προβάλει προσκόμματα. Τα Τίρανα έχοντας σφυγμομετρήσει τον παλμό της κοινωνίας και φοβούμενα την πραγματική απήχηση του πολιτικού αυτού φορέα προέβησαν στην πρώτη ίσως διαδικασία χειραγώγησης και εκφοβισμού του εκλογικού σώματος.

Πρόκειται για μεθοδεύσεις που δεν έπαψαν να ασκούνται εις βάρος του πολιτικού φορέα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας όλα τα επόμενα χρόνια έως σήμερα.

Οι αρμόδιες αρχές για την διοργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών καθοδηγούμενες από μυστικές υπηρεσίες και αστυνομία κωλυσιεργούσαν στο να δεχτούν και εγγράψουν τους υποψηφίους του ΚΕΑΔ σε όλη την επικράτεια. Παράλληλα ασκούνταν πιέσεις από εκβιαστικά τηλεφωνήματα ή και με άμεσες συναντήσεις ώστε στελέχη να αποσύρουν την υποψηφιότητα.

Ο σκοπός ήταν ώστε να περιοριστεί αφενός η γεωγραφία της παρουσίας και απήχησης του ΚΕΑΔ αλλά και κυρίως τούτο να μην ξεπερνούσε το κατώφλι των 40 υποψηφίων σε εκλογικές ζώνες και κατά συνέπεια να μην επωφελούνταν από τις έδρες επικρατείας. Το σώμα της Βουλής είχε οριστεί στους 140 βουλευτές εκ των οποίων οι 100 εκλέγονταν άμεσα σε ισάριθμες μονοεδρικές και 40 σε μια δεύτερη κατανομή με βάση τα αποτελέσματα των κομμάτων που είχαν εξασφαλίσει εκλογή βουλευτή.

Παράλληλα τα Τίρανα προέβησαν σε επίσημο διάβημα προς την Αθήνα ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Αλβανίας και δη στις εκλογικές διαδικασίες υπέρ συγκεκριμένου πολιτικού φορέα.

Μόλις τρεις μέρες πριν τις εκλογές από ομάδα αστυνομικών πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε βαριά νεαρός από την Δερβιτσάνη που εθελοντικά εξυπηρετούσε εκείνες τις μέρες ως οδηγός οχήματος στην υπηρεσία του υποψηφίου βουλευτή του ΚΕΑΔ στην περιοχή. Ακολούθησε μεγάλη διαδήλωση των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στο Αργυρόκαστρο όπου παράλληλα με την καταγγελία του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος από τα όργανα της Αστυνομίας ζητούσε απ' το διεθνή παράγοντα επιπλέον μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

Η κατακραυγή αυτή, η έντονη παρουσία διεθνών παρατηρητών, το γεγονός ότι το καθεστώς έχανε το έδαφος κάτω απ' τα πόδια του, δεν εμπόδισε να προχωρήσει έως το τέλος το σχέδιο του για αποθάρρυνση του ΚΕΑΔ απ' το ξεκίνημα της πολιτικής του παρουσίας. Το σχέδιο προέβλεπε την σε περιορισμένους αριθμούς αποστολή ψηφοδελτίων σε εκλογικά κέντρα της Δρόπολης. Προφανώς τούτο θα καθιστούσε αδύνατη τη συμμετοχή ψηφοφόρων που είχαν ταξιδέψει ειδικά απ' την Ελλάδα που είχαν ήδη φύγει για εργασία και αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης που μάστιζε την Αλβανία. Επί το πλείστον θα δημιουργούσε εντάσεις και ανωμαλίες που θα έδιναν αφορμή παρέμβασης των κρατικών αρχών για χειραγώγηση του αποτελέσματος και αποκλεισμό εκλογής του υποψηφίου του ΚΕΑΔ.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε μεγάλο ενδεχόμενο να αποδώσει ο σχεδιασμός. Τα στελέχη των δομών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ζούσαν τον «ενθουσιασμό» του συλλαλητηρίου. Ο ίδιος ο υποψήφιος επηρεασμένος τόσο απ' τη γενική ατμόσφαιρα νίκης των δυνάμεων της αντιπολίτευσης όσο και από το κλίμα στήριξης που ήταν αισθητό στους κόλπους της ΕΕΜ, ούτε καν υποψιάστηκε το σενάριο. Ωστόσο νέοι άνθρωποι μέλη του εκλογικού επιτελείου και φοιτητές που είχαν έρθει απ' την Ελλάδα προς παρατήρηση των εκλογών ορθά αντιλήφθηκαν το εκλογικό μαγείρεμα στο οποίο ήθελαν να υποβάλουν τα Τίρανα την προσπάθεια αυτόνομης πολιτικής έκφρασης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Μέσα στη νύχτα και με πολύ μεγάλη δυσκολία – τα τηλέφωνα ήταν τότε μετρημένα- επιχειρήθηκε επικοινωνία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα. Ο Πρέσβης κ. Τσαλίκης με ειλικρίνεια ομολόγησε ότι δεν καταλάβαινε το ζήτημα. Συνέχιζαν όμως να είναι παρόντες στην Πρεσβεία έλληνες βουλευτές, ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι κ.α. που είχαν διαπιστευτεί ως παρατηρητές των εκλογών. Μεταξύ αυτών ο μετέπειτα Υπουργός, βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, τον οποίο ο Πρέσβης έδωσε στη γραμμή. Εκείνος αντιλήφθηκε λόγω πολιτικού ενστίκτου την μηχανορραφία. Μετά από τις άμεσες ενέργειες προς την αρμόδια αρχή διεξαγωγής των εκλογών ώστε να συμπληρωθούν οι προβλεπόμενες απ' το νόμο ποσότητες ψηφοδελτίων (εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι συν 10%) ζητήθηκε η συνδρομή της Ιταλικής Πρεσβείας για την ενοικίαση ελικοπτέρου δια του οποίου εμπρόθεσμα μεταφέρθηκε το υλικό…

Η συνέχεια της έκβασης των εκλογών αυτών είναι γνωστή. Όπως επίσης η πολιτική πορεία της Αλβανίας που ενέχει όσες και οι εκλογικές βουλευτικές αναμετρήσεις και για την τοπική αυτοδιοίκηση τόσες και μεθοδεύσεις νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος εις βάρος του ΚΕΑΔ.

Πηγή: tachydromos.org

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου