Η δημόσια παραλία στους Δρυμάδες που επωφελείται η κουνιάδα της ΥΠΕΞ Αλβανίας

Η δημόσια παραλία στους Δρυμάδες που επωφελείται η κουνιάδα της ΥΠΕΞ Αλβανίας

Οι υπουργοί ανακοίνωσαν την απόφαση να τεθεί σε χρήση μια παράκτια περιοχή στους Δρυμάδες για περίοδο 30 ετών για όνομα της εταιρείας «AGTCC Hotel Management», η οποία έλαβε την ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή από την Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, της οποίας ηγείται ο Ράμα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, η εταιρεία «AGTCC Hotel Management» ανήκει στην Tawni Lin Grzych-Sutton, 31 ετών, γεννημένη στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και κάτοικος της κατοικίας «Kodra e Diellit» στα Τίρανα. .

Η Sutton είναι επίσης, χρόνια συνεργάτης του Andi Xhacka - αδερφός της Υπουργού Εξωτερικών Olta Xhaçka, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες στους ειδικούς για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων και νεποτισμό.

Η εν λόγω περίπτωση είναι, σύμφωνα με τον Zef Preçi, επικεφαλής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, μια ένδειξη ότι ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις έχει γίνει εργαλείο για όσους συνδέονται με την εξουσία.

Η εταιρεία της Sutton απέκτησε το δικαίωμα κτήσης της γης αυτής μέσω συμφωνίας με την AG.TCC Sh.pk - 100% ιδιοκτησία του Artan Gaçi, πρώην σοσιαλιστή βουλευτή και σύζυγο της υπουργού Xhaçka.

Η εταιρεία του Gaçi έχει λάβει την ιδιότητα του «στρατηγικού επενδυτή» για την κατασκευή ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων δυναμικότητας 106 σουιτών στους Δρυμάδες, με την ονομασία «Dreamades Luxury Suites».

Ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις, που εγκρίθηκε το 2015, αναγνωρίζει την κατάσταση «στρατηγικού επενδυτή» στον τομέα του τουρισμού για κάθε έργο που επενδύει περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ και απασχολεί 80 εργαζομένους.

Η TCC του Artan Gaçi απέκτησε την ιδιότητα του στρατηγικού επενδυτή στις 29 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, KIS.

Η εταιρεία «AGTTC Hotel Management» ιδιοκτησίας Sutton εγγράφηκε στο ΣΣΕ στις 25 Ιουνίου 2021. Οι ενέργειες εγγραφής έγιναν με εισαγγελείς από τη δικηγόρο Iris Erebara, η οποία είναι και δικηγόρος της εταιρείας «AG.TTC» Sh.p.k. ιδιοκτησίας Artan Gaçit.

Μετά την εγγραφή τους στην BCC, οι δύο εταιρείες υπέγραψαν συμφωνία για τη λειτουργία τουριστικών δομών στο έργο «Dreamades Luxury Suites», που περιλαμβάνει τη λειτουργία παραλιακών σταθμών μπροστά από το ξενοδοχείο.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η «AG.TTC» Sh.p.k ζήτησε από την Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων να εξετάσει την απόφαση για την ανακοίνωση της στρατηγικής επένδυσης.

Στις 15 Ιουλίου 2021, η Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα ενέκρινε το αίτημα και αναγνώρισε στη νεοσύστατη εταιρεία από τη Sutton το μέτρο υποστήριξης που επιτρέπει τη χρήση της θαλάσσιας ακτής και της σχετικής παραλίας μπροστά από το συγκρότημα για περίοδο 30 ετών..

Οι δύο αποφάσεις της Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων ορίζουν άλλες διευκολύνσεις για τις δύο εταιρείες που ανήκουν σε στενούς συγγενείς της υπουργού Xhaçka, όπως συνδρομή και ταχεία διαδικασία για κάθε διοικητική πράξη, λειτουργία υπηρεσιών υποστήριξης ύδρευσης, σύνδεση με δίκτυο ηλεκτρισμού, αποχέτευσης και οδική υποδομή για την εγκατάσταση.

Το άρθρο 70, παράγραφος 3 του Συντάγματος απαγορεύει στους βουλευτές να ασκούν κερδοφόρες δραστηριότητες που προέρχονται από τον πλούτο του κράτους ή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ούτε να αποκτούν τον πλούτο τους. Για παράβαση της παραγράφου 3, η υπόθεση μπορεί να παραπεμφθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο διαπιστώνει το ασυμβίβαστο.

Ο πρώην σοσιαλιστής βουλευτής Artan Gaçi είναι γνωστός ως επενδυτής στον τομέα των κατασκευών και της γαστρονομίας στα Τίρανα. Τα στοιχεία δεν δείχνουν τις προηγούμενες επιχειρηματικές δεσμεύσεις της Tawni Sutton, με εξαίρεση τις επιχειρηματικές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στα Τίρανα.

Αν και οι λογαριασμοί των social media της Sutton και του Andi Xhacka έχουν κλείσει ή διαγραφεί τα ίχνη της σχέσης πολλών ετών - που φαίνεται να ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2019, στον ιστότοπο της αμερικανικής εταιρείας ένδυσης και επίπλων σπιτιού «Antropologie», υπάρχει μια ανάρτηση για λογαριασμό της Tawni Sutton, η οποία έχει εγγραφεί για να λάβει δώρα για τη «μελλοντική της νύφη Xhaçka».

Η μητέρα της, Heather Sutton, δημοσίευσε επίσης μια φωτογραφία στο Instagram με τον Andi Xhacka, όπου αφού της ευχήθηκε χρόνια πολλά, έγραψε ότι «είναι περήφανη που έχει γαμπρό».

Στη σελίδα της στο Facebook, η Heather Sutton κρατά επίσης φωτογραφίες του ζευγαριού στο σπίτι της, καθώς και φωτογραφίες με την κόρη της και την Xhacka δίπλα σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου