Στο Εφετείο οι αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης Μπερίσα

Στο Εφετείο οι αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης Μπερίσα

Το Εφετείο Τιράνων δέχθηκε να επανεξετάσει τη δικαστική υπόθεση που αναγνώριζε τις αποφάσεις του κινήματος του Σαλί Μπερίσα να ανατρέψει την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ωστόσο λίγο πριν δημοσιευθεί η σχετική ετυμηγορία του, ο Μπερίσα κατηγόρησε την Πρέσβη των ΗΠΑ Yuri Kim για παρέμβαση στο δικαστικό σύστημα ώστε να επηρεάσει τη σημερινή απόφαση.

Η δικαστής Blerina Muca αποδέχτηκε την έφεση του Enkelejd Alibeaj που κατατέθηκε υπό την ιδιότητά του ως αναπληρωτής προέδρου του ΔΚ, απαιτώντας από το δικαστήριο να ακυρώσει προηγούμενη δικαστική απόφαση ή να παραπέμψει την υπόθεση υπό διαφορετική επιτροπή δικαστών στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Στις 25 Μαρτίου, ο δικαστής Agron Zhukri είχε εγκρίνει τα νέα καθεστώτα ΔΚ που εγκρίθηκαν από την Εθνοσυνέλευση του Μπερίσα στις 11 Δεκεμβρίου, την οποία κάλεσε το κίνημα με επικεφαλής τον Σαλί Μπερίσα. Αυτό σήμαινε επίσης ότι η απόφασή τους να απολύσουν όλη την ηγεσία του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Λουζίμ Μπάσα, ήταν έγκυρη.

Σε δηλώσεις του στον τύπου πριν από τη δημοσιοποίηση της δικαστικής απόφασης, ο Μπερίσα κατηγόρησε την Πρέσβη των ΗΠΑ για άμεση παρέμβαση στην υπόθεση.

«Την περασμένη εβδομάδα ενημερώθηκα από τρεις πηγές ότι ο Κυβερνήτης (έτσι αποκαλεί ειρωνικά ο Μπερίσα την Αμερικανίδα Πρέσβη) είχε πρόσφατα συναντήσεις σχετικά με τη δικαστική διαδικασία. Καλώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει την παρέμβαση του εκπροσώπου της στις δικαστικές διαδικασίες της Αλβανίας», δήλωσε ο Μπερίσα.

Πρόσθεσε ότι ήταν πρόθυμος να παρουσιάσει στις αμερικανικές αρχές τα στοιχεία από τις πηγές του, αλλά αρνήθηκε να τα δημοσιοποιήσει.

Απαντώντας στις κατηγορίες του Μπερίσα μετά τη δημοσίευση της δικαστικής απόφασης, η Πρέσβης Kim παραδέχτηκε ότι προέτρεψε τους δικαστές και τους εισαγγελείς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι είχαν δεχθεί απειλές και εκφοβισμούς από τον Μπερίσα.

Παρά τη συντριπτική υποστήριξη των μελών του κόμματος για την αποπομπή της προηγούμενης ηγεσίας, την αλλαγή του καθεστώτος και τη διοργάνωση νέων εκλογών ηγεσίας, – που προηγουμένως αναγνωριζόταν από το δικαστήριο αλλά επέστρεψε για επανεξέταση, – το εσωκομματικό κίνημα του Μπερίσα αντιμετωπίζει οπισθοδρομήσεις που το εμποδίζουν να αναλάβει το κόμμα.

Μένει να δούμε πώς η σημερινή δικαστική απόφαση θα επηρεάσει την ήδη ανακοινωθείσα δεύτερη Εθνοσυνέλευση της 30ης Απριλίου, η οποία αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την εκλογή του νέου αρχηγού του ΔΚ στην οποία αναμένεται να είναι υποψήφιος και να κερδίσει ο Μπερίσα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου