Στις κυριότερες ομάδες διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη οι Αλβανοί σύμφωνα με την Europol

Στις κυριότερες ομάδες διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη οι Αλβανοί σύμφωνα με την Europol

Το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες (Ολλανδία) αποτελούν τις κύριες «πύλες» διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Europol, η οποία υπογραμμίζει ότι εκτός από τις παραδοσιακές εγκληματικές ομάδες, εκείνες από την Αλβανίας έχουν λάβει ιδιαίτερη θέση στον χώρο.

Η έκθεση επικαλείται πηγές στις βελγικές και ολλανδικές αρχές που επισημαίνουν ότι αλβανικές ομάδες διακίνησης έχουν διευρύνει τον ρόλο τους στην εξασφάλιση κοκαΐνης και στη δημιουργία επαφών στη Νότια Αμερική.

Η διακίνηση κοκαΐνης στην Ευρώπη έχει αυξηθεί και το ίδιο έχουν αυξηθεί και οι εγκληματικές ομάδες που την διαχειρίζονται ως αποτέλεσμα, τον κατακερματισμό των καρτέλ ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική.

«Ορισμένες από αυτές τις ομάδες, ειδικά τα αλβανόφωνα εγκληματικά δίκτυα στα Δυτικά Βαλκάνια, έχουν γίνει ιδιαίτερα εμφανή στην αγορά μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης απευθείας από την πηγή, αφαιρώντας τους μεσάζοντες» , αναφέρει η έκθεση.

Επίσης οι αλβανικές ομάδες διακίνησης κοκαΐνης έχουν δημιουργήσει άμεσες επαφές με διανομείς στη Λατινική Αμερική και έχουν ήδη τα δικά τους δίκτυα διανομής χονδρικής στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την EUROPOL κατά την περίοδο 2018 - 2020, οι Αλβανοί αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που συνελήφθησαν στην Ευρώπη σε ενέργειες κατά τις οποίες κατασχέθηκε κοκαΐνη, ενώ συνεχίζουν δεύτεροι οι Βραζιλιάνοι και τρίτοι οι Κολομβιανοί.

Η εν λόγω έκθεση έχει αφιερώσει ένα ειδικό τμήμα στις αλβανικές εγκληματικές ομάδες που τις ξεχωρίζει από άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Μερικά από τα βασικά δεδομένα που παρουσιάζονται είναι:

Από το 2012, οι αλβανικές ομάδες ανέπτυξαν επιρροή σε μεγάλα λιμάνια τόσο στη Νότια Αμερική όσο και στην Ευρώπη και ασχολήθηκαν επίσης με την διανομή ναρκωτικών στην Γερμανία, την Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και την Αυστραλία.

Από το 2010, η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο ταυτίζουν σταθερά τους Αλβανούς μεταξύ των δέκα πρώτων εθνικοτήτων που διώκονται για αδικήματα εμπορίας κοκαΐνης.

Επιπλέον το 2018, η Ιταλία έχει προσδιορίσει τις αλβανικές ομάδες ως τις πιο δραστήριες μεταξύ των ξένων ομάδων στην εμπορία ναρκωτικών.

Οι γερμανικές αρχές εκτιμούν ότι 29 από τις 31 ομάδες αλβανικής κυριαρχίας που ανακαλύφθηκαν το 2019 εμπλέκονται στην διακίνηση ναρκωτικών.

Η Ελλάδα ανέφερε ότι, από το 2017, οι Αλβανοί διακινητές επεκτείνονταν όλο και περισσότερο το παράνομο εμπόριο κοκαΐνης και συνεργάζονταν με διακινητές στη Λατινική Αμερική για την εισαγωγή σημαντικών ποσοτήτων στην ελληνική επικράτεια, με σκοπό την περαιτέρω διανομή του. Μεταξύ των εγκληματικών ομάδων που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών, οι Αλβανοί πολίτες είναι δεύτεροι μετά τους Έλληνες στην ελληνική επικράτεια. 

Επίσκεψη Ν. Δένδια σε Ρουμανία και Μολδαβία - Στο ...
Προενταξιακή χρηματοδότηση ύψους 14,2 δις στην Αλβ...

Σχετικά άρθρα 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Σάββατο 13/08/22, 20:39

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη