Οι Αλβανοί στρέφονται προς δάνεια σε λεκ, αποφεύγοντας το ευρώ

Οι Αλβανοί στρέφονται προς δάνεια σε λεκ, αποφεύγοντας το ευρώ

Οι πολυάριθμες διακυμάνσεις του ευρώ στην Αλβανία, δημιουργούν μια μετατόπιση στο δανειακό χαρτοφυλάκιο στο αλβανικό τραπεζικό σύστημα.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται η τάση πολλών ιδιωτών και επιχειρήσεων να κλείνουν πρόωρα δάνεια σε ευρώ και να τα αντικαθιστούν με δάνεια σε λεκ.

Την τάση αυτή επιβεβαιώνει και η Τράπεζα της Αλβανίας, η οποία δείχνει ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σταθερός ρυθμός αυτής της μετατόπισης για τους ιδιώτες, ενώ για τις επιχειρήσεις υπάρχει εντονότερη ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, προκύπτει ότι μόνο το τελευταίο 3μηνο του έτους έκλεισαν 90 δάνεια σε ευρώ με ποσό 4,6 δισ. λεκ (44,7 εκατ. ευρώ).

Αυτός ο υψηλός αριθμός κλειστών δανείων είναι 3 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Ιστορικά, τα επιτόκια των δανείων σε ευρώ στην αλβανική αγορά ήταν πολύ χαμηλότερα από αυτά σε λεκ. Αλλά αυτή η κατάσταση έχει αντιστραφεί πρόσφατα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η χορήγηση δανείου σε λεκ είναι πιο ευνοϊκή, λόγω του ότι τα επιτόκια είναι χαμηλότερα από τα δάνεια σε ευρώ.

Επίσης, παράγοντας επιρροής είναι το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα, σε επίπεδο ρύθμισης, επιτρέπει την αλλαγή του νομίσματος του δανείου, χωρίς να υπάρχει πρόστιμο.

Διαβάστε και:

...

Δάνεια 2 δισ. ευρώ σε αλβανικές επιχειρήσεις: Άνοδος 16% το 2023

Οι τράπεζες χορήγησαν πέρυσι δάνεια ύψους 217 δισ. λεκ (2,094 δισ. ευρώ περίπου) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αυξημένα κατά 16% σε σχέση με το 2022. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στον κλάδο των ακινή...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου