Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης: «Η Αλβανία έχει την δυνατότητα να ηγηθεί στον τομέα της ενέργειας»

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης: «Η Αλβανία έχει την δυνατότητα να ηγηθεί στον τομέα της ενέργειας»

Η Αλβανία τα τελευταία χρόνια έχει θέσει στο επίκεντρο την στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), μια στροφή που τροφοδοτείται και από τις κλιματικές αλλαγές και την έλλειψη βροχοπτώσεων που πλήττουν τη χώρα.

...

Από την έλλειψη στην αφθονία: Η Αλβανία αγγίζει την ενεργειακή ανεξαρτησία

Η Αλβανία σημείωσε σημαντική πρόοδο προς την ενεργειακή ανεξαρτησία και βιωσιμότητα φέτος, παράγοντας για πρώτη φορά περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει. Κεντρικό ρόλο σε αυτό το επίτευγμα έπαιξε...
Σε αυτή την προσπάθεια, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) διαδραματίζει καίριο ρόλο, παρέχοντας οικονομική στήριξη σε κρίσιμα έργα ΑΠΕ.

Η Ekaterina Solovova, Διευθύντρια της EBRD για την Αλβανία, σε συνέντευξή της τόνισε: "Η Αλβανία έχει την δυνατότητα να ηγηθεί στον τομέα της ενέργειας".

"Ένας από τους βασικούς στόχους μας στην Αλβανία είναι η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, καθώς η χώρα εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό (100%) από την υδροηλεκτρική ενέργεια. Αυτό, αν και καθιστά την Αλβανία μοναδική στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, την κάνει ταυτόχρονα ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων", δήλωσε η κα Solovova, σύμφωνα με το ATA.

"Σε συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση, εστιάζουμε στην ενεργειακή διαφοροποίηση, προσφέροντας τεχνική και οικονομική υποστήριξη. Σημαντικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμά μας για τις ΑΠΕ, όπου συμβουλεύουμε την κυβέρνηση για την υλοποίηση δημοπρασιών ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Ήδη, τρεις κρίσιμες δημοπρασίες έχουν ολοκληρωθεί με την καθοδήγησή μας: δύο για ηλιακή ενέργεια το 2020 και 2021, και μία για αιολική ενέργεια πέρυσι. Αυτά τα έργα θα φέρουν σημαντική παραγωγή ενέργειας στην Αλβανία", τόνισε η κα Solovova.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως οι επενδύσεις αυτές, τόσο από ιδιώτες όσο και από κρατικούς φορείς, προσφέρουν την ευκαιρία για καθαρή ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές.

Από το 1992, η EBRD έχει επενδύσει στην Αλβανία περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, με το ήμισυ αυτού του ποσού να έχει διατεθεί τα τελευταία 5-7 χρόνια, όπως δήλωσε η κα Solovova.

"Η δραστηριότητά μας στην Αλβανία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Περίπου το 60% του χαρτοφυλακίου μας εστιάζει στις υποδομές και την ενέργεια, ενώ το 30% σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το υπόλοιπο διανέμεται σε διάφορους τομείς, όπως η μεταποίηση, οι φυσικοί πόροι, η γεωργία και ο τουρισμός. Σημαντικό είναι ότι οι επενδύσεις αυτές κατανέμονται ισόποσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με το 60% περίπου να κατευθύνεται προς τον ιδιωτικό τομέα αυτή τη στιγμή - ένα ποσοστό που δύναται να μεταβάλλεται στο μέλλον", ανέφερε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου