14 χώρες πιέζουν την ΕΤΕπ για αύξηση αμυντικών επενδύσεων

14 χώρες πιέζουν την ΕΤΕπ για αύξηση αμυντικών επενδύσεων

Στις 17 Μαρτίου, κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Φινλανδία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σουηδία, έστειλαν επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Νάντια Καλβίνο, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και στον Βέλγο Πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρου.

Στην επιστολή, που αποκαλύφθηκε από το Bloomberg, οι χώρες ζητούν την ενίσχυση της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ για την άμυνα, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας της ΕΕ στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι 14 χώρες ζητούν από την ΕΤΕπ να αναπτύξει μια νέα στρατηγική χρηματοδότησης για την άμυνα, η οποία θα εστιάζει σε:

  • Επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη: Ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών άμυνας.
  • Κοινοτικές επενδύσεις: Υποστήριξη συνεργατικών έργων αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.
  • Χρηματοδότηση υποδομών: Βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας και ανθεκτικότητας της ΕΕ.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα και η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου. Στις 21-22 Μαρτίου, οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας, με έμφαση στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου