Η Αλβανία διαψεύδει τη Ρωσία για τον θάνατο 87 Αλβανών μισθοφόρων στην Ουκρανία

Η Αλβανία διαψεύδει τη Ρωσία για τον θάνατο 87 Αλβανών μισθοφόρων στην Ουκρανία

Δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η παραπληροφόρηση από το Κρεμλίνο συνεχίζεται, επηρεάζοντας και την Αλβανία. Πρόσφατα, τα τοπικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν ισχυρισμούς του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για 87 Αλβανούς μισθοφόρους που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι αλβανικές αρχές διαψεύδουν κατηγορηματικά την ύπαρξη Αλβανών μισθοφόρων στην Ουκρανία. Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Αλβανική Αστυνομία δεν διαθέτουν επίσημα στοιχεία για θανάτους Αλβανών πολιτών στον πόλεμο.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε Αλβανούς μισθοφόρους, με τον αριθμό να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας τον Ιούνιο του 2022 έκανε λόγο για 42 νεκρούς, ενώ τώρα ο αριθμός ανεβαίνει στους 150.

Αυτές οι δηλώσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από την Αλβανία. Η Olta Xhaçka, τότε υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών, τόνισε ότι δεν υπάρχουν Αλβανοί μισθοφόροι στην Ουκρανία και η χώρα στηρίζει την Ουκρανία.

Ακόμη και ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα μίλησε δημόσια για τη λίστα, σχολιάζοντας ότι η εμπλοκή της Αλβανίας και του Κοσόβου στον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν κάτι επαναλαμβανόμενο και σκόπιμα.

«Όταν πρόκειται για στρατιώτες στην Ουκρανία, υπάρχει ένας κατάλογος με τους νεκρούς, τους διεθνείς συμμετέχοντες, και ο Λαβρόφ δεν μιλά για άλλους, μιλά για Αλβανούς και Κοσοβάρους. Δίνοντας στοιχεία που δεν βασίζονται σε τίποτα, γιατί δεν έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχουν πολίτες της Δημοκρατίας της Αλβανίας που σκοτώθηκαν σε αυτή τη σύγκρουση», είπε ο Ράμα τον Ιούνιο του 2022.

...

Ρωσία: 87 Αλβανοί και 84 Κοσοβάροι μισθοφόροι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2022, πάνω από 13.000 ξένοι μισθοφόροι πολεμούσαν στην Ουκρανία. Από αυτούς, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι σκοτώθηκαν 5.962, με την Πολωνία να...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια 2

Παρατηρητήριο 09/04/2024 16:26

Οι χήρες στα ξενοδοχεία Τιράνων μήπως εξαφανιστηκαν

Οι χήρες στα ξενοδοχεία Τιράνων μήπως εξαφανιστηκαν
Εξελίξεις 09/04/2024 16:27

Οι ψιρες στα ξενοδοχεία Τιράνων μήπως εξαφανιστηκαν

Οι ψιρες στα ξενοδοχεία Τιράνων μήπως εξαφανιστηκαν

Προσθήκη σχολίου