Στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε η κοινή συνάντηση μεταξύ χρηματοοικονομικών εμπειρογνωμόνων του Κοσόβου και της Σερβίας, υπό τη μεσολάβηση του Ευρωπαίου απεσταλμένου διαλόγου, Miroslav Lajcak, σχετικά με τη χρήση του σερβικού δηναρίου στο Κόσοβο.
Η ΕΕ θεωρεί ότι αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει πρακτικά προβλήματα στη σερβική κοινότητα του Κοσόβου, η οποία χρησιμοποιούσε το σερβικό δηνάριο και λάμβανε μέσω αυτού βοήθεια από τη Σερβία.
Πριν από τη συνάντηση, ο Lajcak συναντήθηκε νωρίτερα στις 27 Φεβρουαρίου με τη σερβική αντιπροσωπεία, υπό τον επικεφαλής διαπραγματευτή Petar Petkovic. Στη συνέχεια, ο Ευρωπαίος απεσταλμένος συναντήθηκε με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Κοσόβου, Ahmet Ismaili.
Το Κόσοβο αρνήθηκε να στείλει εκπρόσωπο σε πολιτικό επίπεδο στις συναντήσεις των Βρυξελλών, καθώς θεωρεί ότι το ζήτημα του κανονισμού της ΚΤΚ για τις μετρητές συναλλαγές δεν θα πρέπει να αποτελεί θέμα διαλόγου για την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Σερβία.
Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Κοσόβου, Besnik Bislimi, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής διαπραγματευτής για τον διάλογο με τη Σερβία, διαφωνεί με το να συμπεριληφθεί το ζήτημα του σερβικού δηναρίου στον διάλογο. Αυτό διότι η κυβέρνηση του Κοσόβου το θεωρεί εσωτερικό της ζήτημα, για το οποίο η ΚΤΚ έχει ανεξάρτητες αρμοδιότητες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Bislimi άσκησε κριτική στον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τον διάλογο, Miroslav Lajcak, επειδή συμπεριέλαβε αυτό το θέμα στην ατζέντα των συναντήσεων στις Βρυξέλλες, χωρίς προηγούμενη συμφωνία του Κοσόβου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής Κοσοβάρο διαπραγματευτή, ο Lajcak με αυτόν τον τρόπο παραβίασε τις αρχές του διαλόγου που ο ίδιος έχει θέσει, σύμφωνα με τις οποίες κανένα θέμα δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στην ατζέντα χωρίς προηγούμενη συμφωνία του Κοσόβου και της Σερβίας.
Ωστόσο, η ΕΕ απάντησε ότι ο όμιλος δεσμεύεται να βρει λύση στο πρόβλημα, το οποίο, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, "προκλήθηκε από το Κόσοβο με μια μονομερή απόφαση και χωρίς διαβούλευση με τους εταίρους, ούτε με την κοινότητα που επηρεάζεται άμεσα από αυτή την απόφαση". Σύμφωνα με την ΕΕ, ο διάλογος είναι το φόρουμ όπου πρέπει να βρεθεί λύση για όλα τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των μερών, και αυτό έχει ειπωθεί από τα κράτη μέλη, καθώς και από άλλους διεθνείς εταίρους.
Σχόλια