Εσκομπάρ: «Το Κόσοβο δεν μας αντιμετωπίζει ως συνεργάτες»

Εσκομπάρ: «Το Κόσοβο δεν μας αντιμετωπίζει ως συνεργάτες»

Σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα της Φωνής της Αμερικής στα Σέρβικα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Gabriel Escobar, εξέφρασε την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για τη στάση του Κοσόβου στον διάλογο με τη Σερβία. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το Κόσοβο δεν τους αντιμετωπίζει ως συνεργάτες και δεν συμβάλλει στην περιφερειακή ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Escobar επέκρινε την απόφαση του Κοσόβου να απαγορεύσει τη χρήση του σερβικού δηναρίου, χαρακτηρίζοντάς την "αιφνίδια" και χωρίς διαβούλευση με τη Σερβία ή τους πληττόμενους πολίτες. Επικρίνει επίσης το γεγονός ότι το Κόσοβο απέρριψε την προσφορά των ΗΠΑ να παράσχουν τεχνική βοήθεια για την εύρεση εναλλακτικού τρόπου πληρωμών.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε μετά την άρνηση του Κοσόβου να συμμετάσχει σε συνάντηση που είχε συγκαλέσει ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Miroslav Lajcak, για να συζητήσουν το ζήτημα του δηναρίου. Ο κ. Escobar δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν ακόμα να πείσουν το Κόσοβο να συμμετάσχει στη συνάντηση.

Οι επικρίσεις των ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν συνέπειες για το Κόσοβο. Ο κ. Escobar δήλωσε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ "περιπλέκονται" λόγω των ενεργειών του Κοσόβου, καθιστώντας πιο δύσκολη την υποστήριξή του σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η συνέντευξη του κ. Escobar ανέδειξε επίσης τις προσδοκίες των ΗΠΑ από τη νέα κυβέρνηση της Σερβίας. Ενώ αποφεύγει να απαιτήσει την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, ο κ. Escobar δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δουν τη Σερβία να συνεχίζει την πορεία της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να απομακρυνθεί από τη Ρωσία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου