Αλβανία: Εγκρίνεται η κατασκευή φωτοβολταϊκού 93 MW από την ελληνική Faethon

Αλβανία: Εγκρίνεται η κατασκευή φωτοβολταϊκού 93 MW από την ελληνική Faethon

Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε το αίτημα της εταιρείας Faethon για την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 93 μεγαβάτ στην περιοχή Λιμποχόβας.

Η Faethon πρέπει να ολοκληρώσει την κατασκευή του εργοστασίου και να αρχίσει να παράγει ενέργεια μέσα σε διάστημα 3 ετών. Σε αντάλλαγμα, η εταιρεία θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το εργοστάσιο για μια περίοδο 49 ετών.

Η εγκεκριμένη εγκατάσταση χρησιμοποιεί 157.000 ηλιακές μονάδες Hanwha Q Cells χωρητικότητας 590 W, καθώς και 18 μετατροπείς SMA. Αυτό το σύστημα φτάνει σε συνολική εγκατεστημένη ισχύ 93 MW.

Οι φωτοβολταϊκές μονάδες είναι τοποθετημένες σε μεταλλικές κατασκευές στηριγμένες στο έδαφος με γωνία κλίσης 26° και απόσταση μεταξύ σειρών 6,60 μ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το έργο αυτό συνάδει με τους στόχους της στρατηγικής για την αύξηση των φιλικών προς το περιβάλλον εγκαταστάσεων που παράγουν ενέργεια.

Η εταιρεία Faethon εγγράφηκε στις 28 Ιουλίου 2022 και οι μετοχές της ανήκουν κατά 100% στην ελληνική εταιρεία ΗΡΩΝ ΙΙ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ.

Πρόκειται για ένα από τα δεκάδες έργα με σημαντική δυναμικότητα που έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση την έγκριση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια από το προκαταρκτικό έως την υλοποίηση. Το ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά συνεχίζει να παραμένει υψηλό.

Το ενδιαφέρον για την ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε σημαντικά μετά την ψήφιση του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές, αλλά το πραγματικό του κύμα εμφανίστηκε μετά την ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το 2021 και οδήγησε τις τιμές στα χρηματιστήρια σε επίπεδα που δεν είχαν ξαναδεί.

...

«Επιδημία» ηλιακών εγκαταστάσεων στην Αλβανία: 10 αιτήσεις ήδη από την αρχή του έτους

Το 2024 ξεκίνησε με μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές για μεγάλους φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών και Ενέργειας, τον Ιανουάριο υποβλήθηκαν 6 αιτήσεις, ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου