Συμβούλιο ΟΗΕ: Κούρτι και Βούτσιτς αντιμέτωποι για την κατάργηση του σερβικού δηναρίου στο Κόσοβο (ΒΙΝΤΕΟ)

Συμβούλιο ΟΗΕ: Κούρτι και Βούτσιτς αντιμέτωποι για την κατάργηση του σερβικού δηναρίου στο Κόσοβο (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προέβη σε έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα της κατάργησης του σερβικού δηναρίου από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου. Η συνάντηση ζητήθηκε από τη Σερβία λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση που ελήφθη σε βαθιά αντίθεση με τον Χάρτη του ΟΗΕ και το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Κούρτι, βρέθηκαν αντιμέτωποι. Πρώτος μίλησε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος είπε ότι η απόφαση για την κατάργηση του σερβικού δηναρίου τιμωρεί τον σερβικό πληθυσμό στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς απαρίθμησε τις ομάδες του σερβικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο που επηρεάζονται από αυτή την απόφαση.

«Το καθεστώς της Πρίστινα εμποδίζει τον σερβικό πληθυσμό να λάβει ιατρικές, εκπαιδευτικές κ.λπ. Ο Albin Kurti είναι διώκτης των Σέρβων. Στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια, διαπράχθηκαν 669 επιθέσεις με εθνικά κίνητρα, που είναι αύξηση 300 τοις εκατό. Θα τονίσω ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός - είναι εντελώς αδιαμφισβήτητο ότι στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια το ευρώ εισήχθη ως το μοναδικό μέσο πληρωμής με προφανώς παράνομο τρόπο, επειδή έγινε με μονομερή απόφαση της πολιτικής ηγεσίας στην Πρίστινα». Στη συνέχεια μίλησε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος απέρριψε τις κατηγορίες του Βούτσιτς ότι έχουν δημιουργηθεί αφόρητες συνθήκες για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Κούρτι είπε ότι στο Κοσσυφοπέδιο το Σύνταγμα εφαρμόζεται στον υψηλότερο βαθμό για την προστασία των μειονοτήτων.

«Είναι βαθιά ειρωνεία ότι αυτοί οι ψευδείς ισχυρισμοί για διώξεις προέρχονται από μια χώρα που είναι γνωστό ότι διέπραξε την τελευταία γενοκτονία», είπε ο Κούρτι στον Βούτσιτς όταν πήρε τον λόγο.

«Αυτό το συμβούλιο δημιούργησε το Δικαστήριο της Χάγης λόγω εγκλημάτων, η Σερβία διέταξε και διεξήγαγε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και στο Κοσσυφοπέδιο. Διάφοροι ερευνητές υποστήριξαν ότι οι βιασμοί διαπράχθηκαν ως μέσο πολέμου... Από αυτά τα δεινά, το Κοσσυφοπέδιο αναδείχθηκε ως σύμβολο αξιοπρέπειας και θριάμβου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Κούρτι στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Είμαστε δεσμευμένοι στη δημιουργία αποτελεσματικών θεσμών, η οικονομία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Το Κοσσυφοπέδιο είναι μια ιστορία επιτυχίας της επέμβασης του ΝΑΤΟ με τους εταίρους του. Αυτή η πρόοδος έχει επισημανθεί από μια σειρά οργανώσεων... Η ανάπτυξή μας μοιράζεται με τις μειονότητες, εφαρμόζουμε το Σύνταγμα με τα υψηλότερα μέτρα προστασίας για τις μειονότητες. 20 έδρες στο κοινοβούλιο για τις μειονότητες, 10 για τους Σέρβους, για τον σεβασμό ολόκληρου του πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο. Οι Σέρβοι έχουν 10 στους 38 δήμους», είπε ο Κούρτι.

...

Ασφυκτική κίνηση για τη σερβική κοινότητα στο βόρειο Κόσοβο η απαγόρευση του δηναρίου

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ενέργειες της Πρίστινα στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο με την απόφαση για το σερβικό δηνάριο και το κλείσιμο παράλληλων γραφείων σε ορισμένες πό...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου