Το 31% του εισοδήματος των Αλβανών δαπανάται στα τρόφιμα - Το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη

Το 31% του εισοδήματος των Αλβανών δαπανάται στα τρόφιμα - Το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη

Οι αλβανικές οικογένειες είναι τόσο φτωχές που αναγκάζονται να ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε τρόφιμα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι ονομαστικές δαπάνες για τρόφιμα (μετρούμενες σύμφωνα με το πρότυπο της αγοραστικής δύναμης), στην Αλβανία ήταν έως και 31% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ή ό,τι παράγει η οικονομία σε ένα χρόνο, το 2022. Αυτός ο αριθμός είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο από το μέσο όρο του 6,3% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την Αλβανία, στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Μαυροβούνιο, με 22,7% του ΑΕΠ, ακολουθούμενη από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (20,7%), τα Σκόπια (20,6) και τη Σερβία, με 14,5% του ΑΕΠ. (Λείπουν στοιχεία για το Κοσσυφοπέδιο) .

Οι τιμές των τροφίμων στην Αλβανία είναι 83,7% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η τρίτη πιο ακριβή στην περιοχή, μετά τη Σερβία (89,7%) και το Μαυροβούνιο (85,8%). Οι φθηνότερες στην περιοχή είναι οι τιμές στα Σκόπια, με 68,2% του μέσου όρου της ΕΕ.

Για το ψωμί και τα δημητριακά, το 4,3% του ΑΕΠ δαπανάται στην Αλβανία, από 1,1%, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Δεύτερο είναι το Μαυροβούνιο με 3,4% του ΑΕΠ.

Για το γάλα, το τυρί και τα αυγά, οι δαπάνες είναι και πάλι ρεκόρ στο 5,1% του ΑΕΠ, από μόλις 1% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Οι αλβανικές οικογένειες αγοράζουν αυτά τα προϊόντα 11,8% πιο ακριβά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη, αν και είναι μια χώρα όπου η γεωργία φέρνει περίπου το 20% της οικονομίας.

Τα έξοδα ρεκόρ σημειώνονται και στα λάδια και τα λίπη, στο 1,5% του ΑΕΠ, από 0,2% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, ενώ τα προϊόντα αυτά αγοράζονται σχεδόν 9% περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το 11,8% του ΑΕΠ δαπανάται σε φρούτα και λαχανικά, και πάλι το υψηλότερο στην Ευρώπη, από 1,4% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Δεύτερη είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 7,1% του ΑΕΠ. Τα φρούτα και τα λαχανικά κοστίζουν το 72% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ακόμη και για το κρέας, η Αλβανία προηγείται, με τις δαπάνες να φτάνουν το 6% του ΑΕΠ, από 1,4% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Το κρέας κοστίζει έως και το 73% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τα ψάρια, οι δαπάνες είναι 1,1% του ΑΕΠ, από 0,4% μέσο όρο της ΕΕ. Το ψάρι κοστίζει 81% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αν και η Αλβανία είναι παράκτια χώρα, στα Σκόπια μπορείτε να βρείτε ψάρια φθηνότερα, 68,5% του μέσου όρου της ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat.

...

Eurostat: Οι Αλβανοί με το χαμηλότερο εισόδημα στην Ευρώπη, αλλά με τις πιο ακριβές τιμές

Η Αλβανία είναι η χώρα με το χαμηλότερο εισόδημα στην Ευρώπη, αλλά πολλά προϊόντα είναι πιο ακριβά από ό,τι σε χώρες με υψηλά εισοδήματα. Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat για τον δείκτη...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου