Eurostat: Οι Αλβανοί με το χαμηλότερο εισόδημα στην Ευρώπη, αλλά με τις πιο ακριβές τιμές

Eurostat: Οι Αλβανοί με το χαμηλότερο εισόδημα στην Ευρώπη, αλλά με τις πιο ακριβές τιμές

Η Αλβανία είναι η χώρα με το χαμηλότερο εισόδημα στην Ευρώπη, αλλά πολλά προϊόντα είναι πιο ακριβά από ό,τι σε χώρες με υψηλά εισοδήματα.

Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, με αναφορά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα βασικά προϊόντα καλαθιού για τις χώρες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, αναδεικνύουν ορισμένα από τα προϊόντα που αγοράζουν πιο ακριβά οι Αλβανοί.

Τα αλκοολούχα ποτά στην Αλβανία κοστίζουν 25% περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το πιο ακριβό αλκοόλ στην Ευρώπη είναι στην Ιρλανδία, με 60% περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το φθηνότερο στα Σκόπια και την Τουρκία, αντίστοιχα 33,7% και 26,4% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Οι οικιακές συσκευές είναι επίσης ακριβές, καθώς κοστίζουν 22% περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μπορείτε να βρείτε τις φθηνότερες ηλεκτρικές συσκευές στην Ευρώπη στην Πολωνία και τις πιο ακριβές στην Ισλανδία.

Αν και μια αγροτική χώρα, η Αλβανία, δεν έχει πια τόσο φθηνά το γάλα και το τυρί. Οι αλβανικές οικογένειες αγοράζουν αυτά τα προϊόντα 11,8% πιο ακριβά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Εκτός από το γάλα, τα λάδια και τα λίπη είναι ακριβότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Για να αγοράσεις ένα ζευγάρι παπούτσια, που στην Ευρώπη κοστίζουν κατά μέσο όρο 100 ευρώ, στην Αλβανία χρειάζεσαι 105,5 ευρώ. Τα πιο ακριβά παπούτσια είναι στην Ελβετία και τα φθηνότερα στην Τουρκία.

Αυτή η επισκόπηση δείχνει ότι οι τιμές στην Αλβανία είναι ακριβές, αλλά τα εισοδήματα παραμένουν χαμηλά. Τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στην Αλβανία είναι 34% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστώντας τη χώρα στην τελευταία θέση.

Ακόμη και ο άλλος δείκτης, αυτός της ατομικής κατανάλωσης κατά κεφαλήν, που μετρά το εισόδημα ανάλογα με την αγοραστική δύναμη ή την ευημερία μιας οικογένειας, τοποθετεί την Αλβανία στον πάτο, μαζί με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με 41% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου