Αλβανία: Με ΦΠΑ 15% και 23% ξεκινά σήμερα η εφαρμογή του προοδευτικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αλβανία: Με ΦΠΑ 15% και 23% ξεκινά σήμερα η εφαρμογή του προοδευτικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Με φορολογικούς συντελεστές 15% και 23% ξεκινά σήμερα η εφαρμογή του προοδευτικού φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα και εμπόρους υπηρεσιών ελεύθερων επαγγελμάτων στην Αλβανία.

Συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας, στο νέο φορολογικό καθεστώς θα ενταχθούν έως και 29 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενες επιχειρήσεις. Το υπουργείο υπολογίζει ότι έως και το 90% όλων των επιχειρήσεων (κατανεμημένες σε 3 κατηγορίες, όπως: αυτοαπασχολούμενοι, φυσικά πρόσωπα και έμποροι) περιλαμβάνονται στη ζώνη ετήσιου εισοδήματος έως 14 εκατομμύρια λεκ ετησίως που θα φορολογούνται με ποσοστό 15%.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2023 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ με τον κατάλογο των υπηρεσιών ελεύθερων επαγγελματιών που θα ενταχθούν στη νέα φορολογία. Τα ελεύθερα επαγγέλματα περιλαμβάνουν 26 είδη δραστηριοτήτων που χωρίζονται σε 180 επαγγέλματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο έκθεσης προϋπολογισμού 2024, η εκτιμώμενη επίπτωση στον προϋπολογισμό είναι 3 δισ. λεκ παραπάνω.

Ο κατάλογος των ελεύθερων επαγγελμάτων περιελάμβανε τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφορικής, της λογιστικής, των δικηγόρων, της εκπαίδευσης, των γιατρών, του real estate, των ειδησεογραφικών πρακτορείων, των πρακτορείων απασχόλησης, του αθλητισμού, των τουριστικών φορέων κ.λπ.

Σύμφωνα με την αναλυτική λίστα, η νέα φορολογία θα περιλαμβάνει κατηγορίες δραστηριοτήτων όπως:

Παραγωγή ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογράφηση και δραστηριότητες μουσικής παραγωγής·

Υπηρεσίες τεχνολογίας πληροφοριών;

Δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών πληροφόρησης. Δραστηριότητες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, εκτός από τη χρηματοδότηση ασφάλισης και συντάξεων.

Ασφάλιση, αντασφάλιση και χρηματοδότηση συνταξιοδοτικών ταμείων, εξαιρουμένης της υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης. Βοηθητικές δραστηριότητες χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης εκτός από την ασφάλιση συντάξεων και τη χρηματοδότηση.

  • Δραστηριότητες ακίνητης περιουσίας; Νομικές και λογιστικές δραστηριότητες. Αρχιτεκτονικές και μηχανολογικές δραστηριότητες.
  • Δραστηριότητες τεχνικών ελέγχων και αναλύσεων. Δημοσιότητα και έρευνα αγοράς. Άλλες επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες. Κτηνιατρικές δραστηριότητες;
  • Δραστηριότητες χρηματοδοτικής μίσθωσης; Δραστηριότητες απασχόλησης; Ταξιδιωτικό γραφείο, ταξιδιωτικός πράκτορας και άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων.
  • Διαχείριση γραφείου, διοικητική υποστήριξη και άλλες δραστηριότητες υποστήριξης. Δημόσια διοίκηση και προστασία· Υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση;
  • Εκπαίδευση; Δραστηριότητες υγείας; Δραστηριότητες κέντρων ιατρικής και κοινωνικής φροντίδας.
  • Δραστηριότητες κοινωνικής φροντίδας χωρίς στέγαση. Δημιουργικές δραστηριότητες; Τέχνες και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
  • Διασκεδαστικές και ψυχαγωγικές αθλητικές δραστηριότητες. Άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου