Αλβανία: 2,5 εκατ. ευρώ για τη χρήση AI στη δημόσια διοίκηση

Αλβανία: 2,5 εκατ. ευρώ για τη χρήση AI στη δημόσια διοίκηση

Η αλβανική κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη σε ορισμένες εργασιακές διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης με στόχο την ευθυγράμμιση ορισμένων νομικών και κανονιστικών πτυχών του αλβανικού πλαισίου με αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Εθνικός Οργανισμός Κοινωνίας της Πληροφορίας (AKSHI) άνοιξε αυτή την Πέμπτη τον διαγωνισμό με οριακό ταμείο 279 εκατ. λεκ ή περίπου 2,6 εκατ. ευρώ με αντικείμενο «Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία μεταφοράς του νόμου για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση».

Στα έγγραφα της διαδικασίας υπογραμμίζεται ότι «γενικός στόχος αυτού του έργου είναι η εφαρμογή τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης σε δημόσιους φορείς προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία μεταφοράς των πράξεων της ΕΕ. Η παροχή αυτής της υπηρεσίας μέσω της χρήσης των δυνατοτήτων NLP (Natural Language Processing), θα επιτρέψει την αυτοματοποίηση, τη συλλογή, την επιλογή όλων των πράξεων/νόμων που φέρει η ΕΕ και την πρόσβαση σε αυτούς τους κωδικούς ανά πάσα στιγμή και από οποιαδήποτε συσκευή από όλους τους φορείς εμπλέκονται σε αυτές τις διαδικασίες»

Συγκεκριμένα, ο αυτοματισμός αυτός σύμφωνα με την AKSHI περιλαμβάνει την προσθήκη τεχνολογίας AI σε δημόσιους φορείς για τη διαχείριση των αιτημάτων και την παροχή των επιθυμητών πληροφοριών, που λαμβάνονται από τις πράξεις της ΕΕ σε όλους τους χρήστες της πλατφόρμας καθ' όλη τη διάρκεια του έργου.

Βασικά, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η διαμόρφωση μιας πλατφόρμας για δημόσιους οργανισμούς που χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) προκειμένου να μειώσει το διοικητικό φόρτο της μεταφοράς της νομοθεσίας της ΕΕ.

Ένας άλλος στόχος είναι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη σύγκριση της τρέχουσας αλβανικής νομοθεσίας με αυτή του κεκτημένου για τον εντοπισμό κενών, ασυνεπειών και ομοιοτήτων καθώς και κατά τη σύνταξη νομικής παρέμβασης ή/και ευθυγράμμισης πολιτικής στο σύστημά της.

Ο λόγος αυτής της πρωτοβουλίας σχετίζεται με το γεγονός ότι ήδη σε αυτό το νέο στάδιο η Αλβανία πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία μεταφοράς του κεκτημένου ενώ ο όγκος των εργασιών παραμένει υψηλός.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου