Την απομάκρυνση του σερβικού στρατού από τα σύνορα με το Κόσοβο ζήτησε ο Στόλτενμπεργκ από τον Βούτσιτς

Την απομάκρυνση του σερβικού στρατού από τα σύνορα με το Κόσοβο ζήτησε ο Στόλτενμπεργκ από τον Βούτσιτς

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στα πλαίσια της περιοδείας του στα Βαλκάνια αυτές τις μερες, δήλωσε σήμερα στο Βελιγράδι ότι η συγκέντρωση των δυνάμεων του σερβικού στρατού κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο δεν βοηθά να ηρεμήσει η τεταμένη κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών.

Οι εντάσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας αυξήθηκαν σημαντικά στις 24 Σεπτεμβρίου όταν η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δέχτηκε επίθεση από ένοπλη ομάδα Σέρβων στο χωριό Bajské της Ελβετίας στα βόρεια της χώρας, όπου σκοτώθηκε ο λοχίας Afrim Bunjaku. Τρεις Σέρβοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν.

Λίγο μετά την επίθεση, η Σερβία έστειλε τις δυνάμεις της κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, πριν τις αποσύρει μετά την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να μειώσουν τις εντάσεις και να απέχουν από την κλιμάκωση των ενεργειών», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς το πρωί της Τρίτης.

Την ευθύνη για την επίθεση της 24ης Σεπτεμβρίου ανέλαβε ο Millan Radoicic, ο πρώην αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο που χαίρει της υποστήριξης του Βελιγραδίου.

Η Σερβία έχει μετακινήσει τα στρατεύματά της κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο πολλές φορές στο παρελθόν.

«Η συγκέντρωση των δυνάμεων του σερβικού στρατού κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο δεν θα βοηθούσε να ηρεμήσει η κατάσταση», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Στόλτενμπεργκ έφτασε στο Βελιγράδι μετά από επίσκεψη στην Πρίστινα τη Δευτέρα, όπου τόνισε ότι η στρατιωτική συμμαχία εξετάζει εάν θα πρέπει να υπάρξει μόνιμη αύξηση της στρατιωτικής της παρουσίας στο Κοσσυφοπέδιο, μετά το ξέσπασμα επεισοδίων τον Σεπτέμβριο.

Το ΝΑΤΟ πρόσθεσε 1.000 στρατιώτες στην ειρηνευτική του αποστολή - KFOR - μετά τη βία του Σεπτεμβρίου, τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων ετών για τη συμμαχία.

Όπως και στην Πρίστινα, ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι οι υπεύθυνοι για την επίθεση της 24ης Σεπτεμβρίου -για την οποία το Κόσοβο κατηγορεί τη Σερβία, η οποία αρνείται τις κατηγορίες- πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου