Η Ιορδανία ανακοίνωσε την ακύρωση της τετραμερούς συνόδου

Η Ιορδανία ανακοίνωσε την ακύρωση της τετραμερούς συνόδου

Διπλωματικός πυρετός στη Μέση Ανατολή, στη σκιά της σημερινής επίσκεψης Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις είναι καταιγιστικές, μετά τον αιματηρό βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα και την επίθεση στο αεροπλάνο με το οποίο θα αποχωρούσε από το Ισραήλ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιείται η σημερινή προγραμματισμένη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ, καθώς υπάρχουν φόβοι για την ασφάλειά του. Αργά χθες το βράδυ η Ιορδανία ακύρωσε τη σύνοδο κορυφής που επρόκειτο να πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη με τον Τζο Μπάιντεν και τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης, στο Αμμάν.

Η Ιορδανία ανακοίνωσε την ακύρωση της συνόδου, τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη ξεκινήσει από τον Λευκό Οίκο προς τη στρατιωτική βάση Άντριους για να πετάξει με προορισμό το Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την ακύρωση της τετραμερούς συνόδου στο Αμμάν, ενώ -όπως αναφέρει- ο Τζο Μπάιντεν θα βρίσκεται κανονικά σήμερα στο Ισραήλ.

Η πλευρά των Παλαιστινίων είχε ανακοινώσει ήδη νωρίτερα χθες Τρίτη ότι ο Μαχμούντ Αμπάς δεν θα μεταβεί στην τετραμερή της Ιορδανίας, διαμαρτυρόμενος για την πολύνεκρη επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας, για την οποία ευθύνεται το Ισραήλ, όπως είπε.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος» εξαιτίας της «έκρηξης» σε νοσοκομείο της Γάζας και της «φρικτής απώλειας ζωών» που προκάλεσε.

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε «τα πιο βαθιά συλλυπητήριά του για τις ζωές αθώων που χάθηκαν στην έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα», αλλά απέφυγε να πάρει θέση για το ποιος ευθύνεται για το πλήγμα με τους εκατοντάδες νεκρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας να συνεχίσει να συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με το τι συνέβη, ανακοινώνοντας: «Οι ΗΠΑ στέκονται χωρίς περιστροφές υπέρ της προστασίας της ζωής των πολιτών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και πενθούμε για τους ασθενείς, για το ιατρικό προσωπικό και για τους άλλους αθώους που πέθαναν ή τραυματίστηκαν σε αυτή την τραγωδία».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ήδη ενημερωθεί από τους συμβούλους ασφαλείας του, ενώ επικοινώνησε και με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Στον απόηχο της ακύρωσης της συνάντησης με τον βασιλιά Αμπντάλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφαντί δήλωσε πως «ο πόλεμος το μόνο που φέρνει είναι περισσότερη δυστυχία, περισσότερο θάνατο, περισσότερη καταστροφή. Δεν προάγει την ασφάλεια, ούτε για τους Ισραηλινούς ούτε για τους Παλαιστίνιους».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου