Αποχώρηση των σερβικών στρατιωτικών στρατευμάτων από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο

Αποχώρηση των σερβικών στρατιωτικών στρατευμάτων από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο

Το Σάββατο, παρατηρήθηκε κίνηση στρατιωτικής συνοδείας στα νότια της Σερβίας, κοντά στην πόλη Predejana, μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες για τη μετεγκατάσταση σερβικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο.

Η πόλη Predejan βρίσκεται 300 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου και περίπου 100 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο συνοριακό σημείο διέλευσης μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, Merdare. Το κονβόι των οχημάτων του σερβικού στρατού, όπως τονίζει ο ρεπόρτερ του Radio Free Europe, κινούνταν από τα νότια προς τα βόρεια της χώρας γύρω στο μεσημέρι.

Μηνύματα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ανάπτυξη σερβικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας με δημοσιογράφους στις 29 Σεπτεμβρίου, ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για, όπως είπε, τη «μεγάλη ανάπτυξη» σερβικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο.

Μια μέρα αργότερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε ότι η ΕΕ ανησυχεί πολύ για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Σερβίας κατά μήκος των συνόρων και είπε ότι αυτό είναι «ανησυχητικό και πρέπει να σταματήσει αμέσως».

Ωστόσο, η Σερβία ισχυρίζεται ότι δεν ανέβασε το επίπεδο της πολεμικής ετοιμότητας. Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ στις 29 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι «υπάρχουν αναλήθειες για το υψηλότερο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας της Σερβίας», αφού, όπως ισχυρίζεται, δεν το ενέκρινε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου