Τράπεζα Αλβανίας: 202,5 εκατ. ευρώ σε δημοπρασίες συναλλάγματος για το 2023

Τράπεζα Αλβανίας: 202,5 εκατ. ευρώ σε δημοπρασίες συναλλάγματος για το 2023

Η Τράπεζα της Αλβανίας πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα τη προγραμματισμένη αγορά συναλλάγματος, για τις ανάγκες της διαχείρισης του συναλλαγματικού αποθέματος.

Το ποσό που σχεδιαζόταν να αγοραστεί στον πρώτο γύρο της δημοπρασίας ήταν μεταξύ πέντε και δέκα εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Τράπεζα της Αλβανίας πραγματοποίησε αγορές στο ανώτερο εύρος, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Οι αγορές στον πρώτο γύρο έγιναν με επιτόκιο μεταξύ 106,4 και 106,62 λεκ. Το μέσο σταθμισμένο ποσοστό αγορών στον πρώτο γύρο ήταν 106,5 λεκ.

Η Τράπεζα της Αλβανίας άσκησε το δικαίωμα αγοράς και στον δεύτερο γύρο, για επιπλέον ποσό 2 εκατ. ευρώ, με μέσο επιτόκιο αγοράς στον πρώτο γύρο, τα 106,5 λεκ. Συνολικά, το ποσό που αγοράστηκε στη δημοπρασία της 22ας Σεπτεμβρίου έφτασε τα 12 εκατ. ευρώ.

Η προσφορά των συμμετεχόντων στη δημοπρασία αυτή τη φορά αποδείχθηκε αρκετά υψηλή, συνολικής αξίας 22,4 εκατ. ευρώ.

Η δημοπρασία αυτού του μήνα σημείωσε εξομάλυνση της αγοράς συναλλάγματος, ενώ η προηγούμενη δημοπρασία, τον Αύγουστο, απέτυχε εν μέρει, λόγω χαμηλής συμμετοχής, και η Τράπεζα της Αλβανίας αγόρασε μόλις 2,5 εκατ. ευρώ, έναντι ποσού που υπολογίζεται μεταξύ πέντε και εννέα εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα της Αλβανίας αποφάσισε τον Αύγουστο να αυξήσει τις προγραμματισμένες αγορές ευρώ στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος σε εύρος μεταξύ 220 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ, από το προηγούμενο εύρος των 160 εκατ. - 220 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή ήρθε ως ένας τρόπος να αποσυρθεί η μεγάλη ποσότητα νομίσματος από την αγορά και να περιοριστεί η περαιτέρω ενίσχυση του λεκ. Αν και θεωρητικά οι δημοπρασίες συναλλάγματος διενεργούνται στην υπηρεσία της διαχείρισης του συναλλαγματικού αποθέματος, στην πράξη η Τράπεζα της Αλβανίας αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτόν τον μηχανισμό και στη λειτουργία παρέμβασης στη συναλλαγματική ισοτιμία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει η Τράπεζα της Αλβανίας, μέχρι τώρα έχει αγοράσει περίπου 202,5 εκατ. ευρώ σε δημοπρασίες συναλλάγματος που έγιναν για το 2023. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος του αυτές οι δημοπρασίες για τη συναλλαγματική ισοτιμία δεν ήταν πολύ σημαντική. Το λεκ παραμένει σε ισχυρές θέσεις, αν και η ισοτιμία έχει διορθωθεί κάπως ανοδικά, αφού στις 20 Ιουλίου το Ευρώ έφτασε πολύ κοντά στο όριο των 100 λεκ.

Οι αγορές συναλλάγματος από την Τράπεζα της Αλβανίας αποτελούν μέρος του προγράμματος πλειστηριασμών για τη διαχείριση του συναλλαγματικού αποθέματος και υπό κανονικές συνθήκες δεν έχουν σκοπό να επηρεάσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου