Στενό μαρκάρισμα της ΕΕ στο Κόσοβο για την ίδρυση του Συνδέσμου Δήμων Σερβικής Πλειοψηφίας

Στενό μαρκάρισμα της ΕΕ στο Κόσοβο για την ίδρυση του Συνδέσμου Δήμων Σερβικής Πλειοψηφίας

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πίτερ Στάνο, επανέλαβε ότι η ΕΕ θεωρεί ότι η σύσταση του Συνδέσμου Σερβικής Πλειοψηφίας στο Κόσοβο πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και προϋποθέσεις. Ο Ντέρισα τόνισε ότι παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και ότι παρακολουθούν στενά την υπόθεση σύλληψης τριών Σέρβων υπόπτων για εγκλήματα πολέμου.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Στάνο είπε επίσης ότι η ίδρυση του Συνδέσμου Δήμων με σερβική πλειοψηφία είναι διεθνής υποχρέωση που ανέλαβε το Κόσοβο, επομένως, όπως είπε, πρέπει να εκπληρωθεί.

«Θα επαναλάβω δύο πολύ σημαντικά σημεία για άλλη μια φορά. 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πει πολύ ξεκάθαρα ότι οι εργασίες για την ίδρυση της Ένωσης/Κοινότητας πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση ή περαιτέρω προϋποθέσεις. Το θέμα του πώς να το κάνουμε, με ποιο τρόπο, με ποια μορφή θα συζητηθεί στον διάλογο. Ο διάλογος είναι η πλατφόρμα για την επίλυση ζητημάτων και η διαδικασία πρέπει και θα γίνει με διάλογο, όχι δημόσια, όχι στα μέσα ενημέρωσης. Όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ποια είναι η θέση της ΕΕ και όλοι γνωρίζουν ποια είναι η διαδικασία για να φτάσουμε εκεί, να εφαρμόσουμε μία από αυτές τις συμφωνίες. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει κάποια στιγμή και η προσδοκία της ΕΕ, όπως είπα, εκφράστηκε πρόσφατα στη δήλωση των 27 κρατών μελών στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ότι οι εργασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και χωρίς περαιτέρω προϋποθέσεις», είπε ο Στάνο.

Είπε ότι η άποψη της ΕΕ για την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έγινε γνωστή στη δήλωση των 27 κρατών μελών.

«Η άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο εκφράστηκε πολύ ξεκάθαρα στη δήλωση των 27 κρατών μελών από την αρχή αυτής της εβδομάδας, οπότε όλα είναι γραμμένα εκεί. Μπορώ να παραθέσω αν χρειαστεί, αλλά οι δηλώσεις και οι εκφράσεις και οι προσδοκίες των κρατών μελών είναι πολύ σαφείς σχετικά με την πρόσφατη επιχείρηση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου από τις δυνάμεις ασφαλείας ή τις αστυνομικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου, ενώ προφανώς παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά και βρισκόμαστε σε στενή επαφή με ομολόγους και αρμόδιες αρχές για να έχουμε κατανόηση των εξελίξεων και θα αντιδράσουμε, φυσικά, εάν και όταν είναι δημοσίως σκόπιμο», είπε.

Σχετικά με τις συλλήψεις των τριών Σέρβων που συνελήφθησαν για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, ο εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι παρακολουθούν στενά την υπόθεση και ότι εάν χρειαστεί θα αντιδράσουν δημόσια. Μέχρι που τόνισε ότι δεν αμφισβητούν τίποτα, απλώς επικοινωνούν για να έχουν ξεκάθαρη «άποψη» της υπόθεσης.

«Παρακολουθούμε αυτή την κατάσταση πολύ στενά. Είμαστε σε πολύ στενή επαφή με τους ομολόγους μας και τις αρμόδιες αρχές για να έχουμε πλήρη κατανόηση αυτής της τελευταίας εξέλιξης και στη συνέχεια, εάν είναι απαραίτητο και σκόπιμο, θα αντιδράσουμε και δημόσια αν είναι πραγματικά απαραίτητο», είπε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου