State Department: «Ο Ράμα είναι νευρικός και βρίσκεται υπό ένταση»

State Department:  «Ο Ράμα είναι νευρικός και βρίσκεται υπό ένταση»

Απάντηση του State Department για πρώτη φορά στις δηλώσεις Ράμα πως οι εκθέσεις των ΗΠΑ «μαυρίζουν» την Αλβανία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε για πρώτη φορά στις επιθέσεις του πρωθυπουργού Ράμα για τις ετήσιες αμερικανικές εκθέσεις για τη διαφθορά, το επιχειρηματικό κλίμα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης ή ακόμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αλβανία.

Για πολλοστή φορά, ο Ράμα είπε πριν από δύο ημέρες ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν τα ίδια στοιχεία από πέρυσι χωρίς να κοιτάζουν την πραγματικότητα. Αποκλειστική απάντηση στον διευθυντή της τηλεόρασης «Fokus TV» των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ταυτόχρονα στον γνωστό δημοσιογράφο Robert Papa, έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Αλβανία έχει πολλά μεγάλα προβλήματα με τη διαφθορά.
«Η Αλβανία έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τη διαφθορά και αυτό το είπε και η πρέσβης που έφυγε, Γιούρι Κιμ», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Ο Ράμα είναι νευρικός και βρίσκεται υπό ένταση από την αμερικανική στάση και γι' αυτό έκανε τη δήλωση ότι οι αναφορές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για διαφθορά είναι copy-paste. Έχει ειπωθεί στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η αλβανική κυβέρνηση είναι άσχημα μπερδεμένη με την διακίνηση ναρκωτικών από το Εκουαδόρ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι υποκλοπές κατά του Αλβανού πρωθυπουργού ήταν πολύ μεγάλες και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι τα ξέρει όλα και ο Ράμα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση για αυτή τη στάση που θα κάνει στη Νέα Υόρκη», είπε ο Robert Papa.

Ο Πρωθυπουργός Ράμα πριν από δύο μέρες καυχιόταν για δικαιοσύνη και επιτέθηκε στις ΗΠΑ ότι «μαύριζαν» την κυβέρνηση κάθε χρόνο με τις ετήσιες εκθέσεις τους.
«Δυστυχώς, η σκιά του στερεότυπου ότι η διαφθορά είναι ο τρόπος ζωής στα Βαλκάνια και όλοι είναι ίδιοι, επομένως όλοι θα πρέπει να δακτυλοδείχνονται ανεξαρτήτως για το τι κάνουν για να αποδείξουν το αντίθετο, εκτείνεται στις στέγες των γραφείων των δυτικών πρωτευουσών. Η έλλειψη επιτυχίας σε έρευνες, διώξεις και δίκες διαφθοράς υψηλού επιπέδου είναι το τροπάριο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο για τις τέσσερις πλευρές των Δυτικών Βαλκανίων συνολικά και την Αλβανία επίσης. Οι αναφορές αντιγραφής επικόλλησης από προηγούμενο έτος έχουν γίνει της μόδας και σημαντικοί θεσμοί ή επώνυμοι οργανισμοί τις ξανατυπώνουν με κάποιο νέο στοιχείο που είναι τόσο παλιό όσο και τα προηγούμενα, με βάση έρευνες και αντιλήψεις που συγκεντρώνονται κάτω από τη σκιά αυτού του στερεότυπου. Αλλά ευτυχώς, γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα πόσα άλλαξαν, και πόσα πρέπει να αλλάξουν ακόμα, και αν υπάρχει μια χώρα σε αυτή την περιοχή που αξίζει πολύ περισσότερο σεβασμό, ακόμη και ενθαρρυντικό έπαινο για τα συνημμένα γεγονότα όσο αφορά αυτή την καταπολέμηση, αυτή η χώρα είναι η Αλβανία. Ωστόσο, όλοι πρέπει να ξέρουν ότι αν και κάποια ευγενικά και απολύτως άξια λόγια θα μας ευχαριστούσαν ως ένδειξη σεβασμού, η επανάληψη του ίδιου τροπαρίου δεν μας ενοχλεί καθόλου, γιατί αυτόν τον πόλεμο δεν τον κάνουμε ούτε για τις Βρυξέλλες, ούτε καν για το Βερολίνο ή την Ουάσιγκτον, αλλά για τα σημερινά παιδιά της αυριανής Αλβανίας»,
είχε γράψει χαρακτηριστικά ο Ράμα σε ανάρτησή του στο Facebook, όπου αναφερόταν και στην υπόθεση Μπελέρη.
Ο Ράμα επιτέθηκε ξανά στις ΗΠΑ στις 13 Απριλίου 2022, δηλώνοντας ότι η έκθεση του State Department είναι ένα copy-paste του προηγούμενου έτους, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο δεν περιλαμβάνει καν τα επιτεύγματα που είχαν παραδεχτεί οι Αμερικανοί τον περασμένο χρόνο.

Ο αρχηγός της αλβανικής κυβέρνησης επιτέθηκε στον Γιούρι Κιμ στις 21 Απριλίου 2022, όταν την κατηγόρησε για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας.

Η σκληρή στάση του State Department που «εξόργισε» τον Ράμα


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε ένα δυνατό χαστούκι τον Ιούλιο στην αλβανική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας το επενδυτικό κλίμα στην Αλβανία ως βαθιά προβληματικό. Η ετήσια έκθεση του State Department για το επενδυτικό κλίμα αυτή τη φορά παρουσιάζει μια πολύ πιο προβληματική και ακόμη πιο αρνητική εικόνα σε σχέση με πέρυσι. Το State Department συμπεριέλαβε στην έκθεση το ξέπλυμα χρήματος και τη συνεχιζόμενη διαφθορά στον δημόσιο τομέα. Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη διαφορά, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί συγκρίνοντας την έκθεση του 2022 με αυτή του τρέχοντος έτους.

«Η Αλβανία έχει μεγάλο άτυπο τομέα και δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης για το Ξέπλυμα Χρήματος (FATF) συμπεριέλαβε την Αλβανία στη γκρίζα λίστα της το 2020 και η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται στη λίστα για το 2023 λόγω στρατηγικών ελλείψεων στην αντιμετώπιση ανησυχιών για ξέπλυμα χρήματος. Η επιχειρηματική κοινότητα αναφέρει ότι η μεγάλη ροή παράνομων εσόδων από διακίνηση ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο, η φοροδιαφυγή και η διαφθορά στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην αγορά», αναφέρει η Δήλωση Επενδυτικού Κλίματος για την Αλβανία το 2023.

Η παραπάνω παράγραφος προστέθηκε ολόκληρη φέτος και δεν έχει συμπεριληφθεί ποτέ στις εκθέσεις επενδυτικού κλίματος του State Department για την Αλβανία στο παρελθόν. Κάπως έτσι, προστέθηκε άλλη μια παράγραφος, εξίσου προβληματική.

«Οι καταγγελίες για διαφθορά είναι συχνές και οι επενδυτές συχνά αναφέρουν ότι στοχοποιούνται για εκβιασμό τόσο από τις δημόσιες διοικήσεις, τα μέσα ενημέρωσης όσο και από εγκληματικές ομάδες», συνεχίζει η έκθεση.

Σύμφωνα λοιπόν με το State Department, οι επενδυτές στην Αλβανία εκβιάζονται από δημόσιους λειτουργούς, εγκληματικότητα, αλλά και ΜΜΕ. Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν χαρακτήριζε τη διαφθορά στην Αλβανία ως ενδημική, φέτος το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποιεί τη λέξη συστημική για να περιγράψει τη διαφθορά στην Αλβανία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι διαδεδομένη σε όλη την αλβανική κοινωνία. Στο μεταξύ, ευθεία κατηγορία εγείρεται και κατά της κυβέρνησης.

«Οι επενδυτές αναφέρουν συχνά περιπτώσεις κυβερνητικής διαφθοράς, οι οποίες καθυστερούν και εμποδίζουν τις επενδύσεις στην Αλβανία». Ακόμη και αυτή η πρόταση, που κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση για διαφθορά, προστέθηκε για πρώτη φορά στη φετινή έκθεση, όπως δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Εν τω μεταξύ, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το πρόβλημα των παραχωρήσεων παραμένει στην έκθεση του State Department, οι οποίες έχουν μειώσει τον ανταγωνισμό και τις ευκαιρίες για ξένους επενδυτές στην Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου