Ράμα: «Ο Μπελέρης "καυτή πατάτα" της δικαιοσύνης - Κανείς δεν μπορεί να μας δασκαλέψει για τη διαχείριση των μειονοτήτων»

Ράμα: «Ο Μπελέρης "καυτή πατάτα" της δικαιοσύνης - Κανείς δεν μπορεί να μας δασκαλέψει για τη διαχείριση των μειονοτήτων»

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αναφέρθηκε στο ζήτημα Μπελέρη, το οποίο χαρακτήρισε και ως «καυτή πατάτα» της αλβανικής δικαιοσύνης. Ο Ράμα τονίζει ότι πέρα από τις εκκλήσεις να παρέμβει και «να την πετάξει στη θάλασσα», παραμένει πιστός στις αρχές της δικαιοσύνης σύμφωνα με τον οποίο, έθεσε η δική του κυβέρνηση.

«Κάποιος λέει ότι όταν πρόκειται για μια πολύ καυτή πατάτα στα χέρια της δικαιοσύνης, όπως αυτή του κ. Μπελέρη, να παρέμβω και να πετάξω την πατάτα στη θάλασσα, αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Και θα επαναλάβω, προς ενόχληση πολλών, ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος θα βαθύνει παρά τον πόνο και το κόστος, γιατί αυτός ο αγώνας είναι σωστός και απαραίτητος για την ευρωπαϊκή Αλβανία όλων των παιδιών αυτής της χώρας. Δυστυχώς, η σκιά του στερεότυπου ότι η διαφθορά είναι ο τρόπος ζωής στα Βαλκάνια και όλοι είναι ίδιοι, επομένως όλοι θα πρέπει να δακτυλοδείχνονται ανεξαρτήτως για το τι κάνουν για να αποδείξουν το αντίθετο, εκτείνεται στις στέγες των γραφείων των δυτικών πρωτευουσών. Η έλλειψη επιτυχίας σε έρευνες, διώξεις και δίκες διαφθοράς υψηλού επιπέδου είναι το τροπάριο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο για τις τέσσερις πλευρές των Δυτικών Βαλκανίων συνολικά και την Αλβανία επίσης. Οι αναφορές αντιγραφής επικόλλησης από προηγούμενο έτος έχουν γίνει της μόδας και σημαντικοί θεσμοί ή επώνυμοι οργανισμοί τις ξανατυπώνουν με κάποιο νέο στοιχείο που είναι τόσο παλιό όσο και τα προηγούμενα, με βάση έρευνες και αντιλήψεις που συγκεντρώνονται κάτω από τη σκιά αυτού του στερεότυπου. Αλλά ευτυχώς, γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα πόσα άλλαξαν, και πόσα πρέπει να αλλάξουν ακόμα, και αν υπάρχει μια χώρα σε αυτή την περιοχή που αξίζει πολύ περισσότερο σεβασμό, ακόμη και ενθαρρυντικό έπαινο για τα συνημμένα γεγονότα όσο αφορά αυτή την καταπολέμηση, αυτή η χώρα είναι η Αλβανία. Ωστόσο, όλοι πρέπει να ξέρουν ότι αν και κάποια ευγενικά και απολύτως άξια λόγια θα μας ευχαριστούσαν ως ένδειξη σεβασμού, η επανάληψη του ίδιου τροπαρίου δεν μας ενοχλεί καθόλου, γιατί αυτόν τον πόλεμο δεν τον κάνουμε ούτε για τις Βρυξέλλες, ούτε καν για το Βερολίνο ή την Ουάσιγκτον, αλλά για τα σημερινά παιδιά της αυριανής Αλβανίας», αναφέρεται στην ανάρτηση του Ράμα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης για την «Απογραφή Πληθυσμού και Κατοικιών» που θα ξεκινήσει στις 18 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι είναι περήφανος για τη νομοθεσία που αφορά τις μειονότητες στην Αλβανία.

«Ένα από τα πράγματα που με κάνουν πιο περήφανο είναι ότι η Αλβανία έχει τη νομοθεσία της για τις μειονότητες. Έχει την πιο εξελιγμένη νομοθεσία στην ΕΕ στη συγκεκριμένη κατηγορία. Το κάναμε χωρίς να μας το ζητήσει κανείς. Είμαι πολύ περήφανος για τον τρόπο που έχει ενσωματώσει τις μειονότητες η Αλβανία και για το πώς αντιμετωπίζονται όλες αυτές», είπε ο Ράμα.

Ο Ράμα είπε περαιτέρω ότι δεν υπάρχει κανείς που να παραπονιέται για κάτι επειδή ανήκει σε μια συγκεκριμένη εθνότητα, καθώς αντιμετωπίζονται όλοι το ίδιο με αυτούς που έχουν αλβανική εθνικότητα.

«Και αν υπάρχουν προβλήματα για κάποιον ή κάποιους με άλλη εθνότητα, είναι προβλήματα που είναι ίδια σε κοινότητες με αλβανική εθνότητα, δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό με μια άλλη εθνότητα, είναι το ίδιο για όλους, δεν υπάρχει μειονότητα που σηκώνεται και λέει ότι έχει ένα πρόβλημα που σχετίζεται με το γεγονός ότι είναι διαφορετικής εθνότητας. Σίγουρα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, αλλά είμαστε σε μια θέση που μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι κανείς, καμία χώρα, απολύτως τίποτα δεν μπορεί να δώσει διαλέξεις ή να δασκαλέψει για τη διαχείριση των μειονοτήτων στην Αλβανία».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου