Κυβέρνηση, οργανωμένο έγκλημα και ΜΜΕ - Το τρίπτυχο που σαμποτάρει τους ξένους επενδυτές στην Αλβανία

Κυβέρνηση, οργανωμένο έγκλημα και ΜΜΕ - Το τρίπτυχο που σαμποτάρει τους ξένους επενδυτές στην Αλβανία

Η κυβέρνηση, το έγκλημα και τα μέσα ενημέρωσης έχουν καταστήσει τους επενδυτές στόχους εκβιασμού και εκφοβισμού, καθιστώντας δύσκολη την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Αλβανία, σημειώνει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το κλίμα ξένων επενδύσεων.

Η συγκεκριμένη έκθεση συνοψίζει τις κύριες ανησυχίες των επενδυτών σε διάφορες χώρες του κόσμου και αναλύει τις νομικές και πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών. Η έκθεση συγκεντρώνει στην ίδια πρόταση την ανησυχία των επιχειρήσεων από τους τρεις παράγοντες, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, δομές οργανωμένου εγκλήματος και ΜΜΕ.

«Η επιχειρηματική κοινότητα αναφέρει ότι η υψηλή ροή παράνομων εσόδων από τη διακίνηση ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην αγορά», αναφέρει η έκθεση. «Οι νύξεις για διαφθορά είναι κοινές και οι επενδυτές συχνά αναφέρουν ότι στοχοποιούνται για εκβιασμό ταυτόχρονα από τη δημόσια διοίκηση, τα μέσα ενημέρωσης και εγκληματικές ομάδες», συνεχίζει η έκθεση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι οι αναφορές για διαφθορά στη διαδικασία των δημοσίων συμβάσεων είναι συχνές.

«Οι επενδυτές συχνά αναφέρουν περιπτώσεις κυβερνητικής διαφθοράς που καθυστερεί και αποτρέπει τις επενδύσεις στην Αλβανία. Η συνεχιζόμενη χρήση συμβάσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει μειώσει τις ευκαιρίες για ανταγωνισμό, συμπεριλαμβανομένου του ανταγωνισμού από ξένους επενδυτές, σε υποδομές και άλλους τομείς», σημειώνει περαιτέρω η έκθεση.

Οι Αμερικανοί επενδυτές λένε ότι αντιμετωπίζουν πρόκληση από τη διαφθορά και τις άτυπες επιχειρηματικές πρακτικές.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις, που ψηφίστηκε αρχικά το 2015 και ο οποίος έχει αναβληθεί πολλές φορές, είχε σκοπό να προωθήσει εγχώριες και ξένες επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς, αλλά «δεν προσέλκυσε σημαντικές ξένες επενδύσεις».

Σύμφωνα με την έκθεση, η συντριπτική πλειοψηφία των 50 εγκεκριμένων έργων επικεντρώνεται στον τουρισμό και κυριαρχείται από τοπικούς επενδυτές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου